ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Έξι σιωπηλά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε φραγμένες αρτηρίες – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Πότε να πάτε στο γιατρό

Έξι σιωπηλά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε φραγμένες αρτηρίες – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Οι φραγμένες αρτηρίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι άνθρωποι θεωρούν πως τα σημάδια φραγμένων αρτηριών κάνουν την εμφάνισή τους μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

Οι φραγμένες αρτηρίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, αφού πλήττουν την καρδιά και τη σωστή λειτουργία της, με αποτέλεσμα να οδηγούν ακόμα και στον θάνατο.

Έχοντας φραγμένες αρτηρίες, επίσης γνωστή ως αθηροσκλήρωση, είναι μια σοβαρή κατάσταση όπου οι αρτηρίες αποφράσσονται με λιπαρές ουσίες που είναι γνωστές σαν πλάκες. Οι πλάκες στενεύουν και σκληραίνουν τις αρτηρίες, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο, όπως η έλλειψη της ροής του αίματος μπορεί να βλάψει τα όργανα και να σταματήσουν στη συνέχεια να λειτουργούν σωστά. Αν δημιουργηθεί πλάκα μπορεί να προκαλέσει έναν θρόμβο αίματος που μπορεί να εμποδίσει την παροχή αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε πολλές περιπτώσεις όταν συνήθως έχουμε μπει στη δεκαετία των 20 υπάρχουν ήδη φράγματα στις αρτηρίες μας κι εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε. Τα σημάδια φραγμένων αρτηριών υπάρχουν αλλά είναι μια ασθένεια που όταν την αντιλαμβανόμαστε είναι λίγο αργά.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, όταν βλέπουμε κάποια συμπτώματα να μην τα αγνοούμε και να μην νομίζουμε ότι είμαστε γιατροί του εαυτού μας αλλά να επισκεπτόμαστε έναν ειδικό!

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν φραγμένες αρτηρίες έως ότου αρχίσουν να εκδηλώνουν ανησυχητικά συμπτώματα.

Τι προκαλεί τις φραγμένες αρτηρίες;

Ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα: Αυτό υποδηλώνει υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και χαμηλά επίπεδα καλής.

Υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες, σφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, δεν επιτρέπει να φτάσει αρκετό οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.

Παχυσαρκία: Αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Τα κυριότερα από αυτά μπορείτε να τα δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery

Πόνος στη γάμπα

Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τα πόδια, τότε εκδηλώνονται συμπτώματα στα κάτω άκρα, όπως ο πόνος και το μούδιασμα κατά το περπάτημα ή τη σωματική άσκηση.

Ο γιατρός θα εξετάσει τους παλμούς και την πίεση των αρτηριών ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος.

Σφίξιμο στο σαγόνι

Το σύμπτωμα αυτό είναι συχνότερο στις γυναίκες παρά στους άντρες. Σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το σφίξιμο και ο πόνος στο σαγόνι αποτελούν κοινές ενδείξεις για τη στηθάγχη, η οποία είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος σε τμήμα της καρδιάς.

Οι ενοχλήσεις προκύπτουν επειδή το βασικό νεύρο που μεταφέρει τα σήματα πόνου από την καρδιά (πνευμονογαστρικό νεύρο) επικοινωνεί με τον αυχένα, το σαγόνι, το κεφάλι, αλλά και το αριστερό χέρι.

Άλλες πιθανές αιτίες του πόνου στο σαγόνι που δεν σχετίζονται με την καρδιά είναι το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου (βρουξισμός), η ιγμορίτιδα και η νευραλγία του προσώπου.

Πόνος στη μέση

Σύμφωνα με την Επιτροπή Υπεύθυνης Ιατρικής (PCRM), η οσφυϊκή χώρα είναι συχνά ένα από τα πρώτα μέρη του σώματος όπου συσσωρεύεται η πλάκα. Ο πόνος στην περιοχή οφείλεται στη μειωμένη ροή αίματος και την αποδυνάμωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

Πτυχώσεις στα αυτιά

Οι πτυχώσεις του δέρματος στον λοβό του αυτιού και ειδικότερα μία πτυχή στο αυτί διαγώνια μέχρι το κατώτερο άκρο του λοβού έχει αναφερθεί σε πολυάριθμες ιατρικές μελέτες ως «σιωπηλή» ένδειξη στεφανιαίας νόσου. Οι πτυχώσεις θεωρείται ότι οφείλονται στην κακή κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς. Πρόσφατη μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε τελευταίας τεχνολογίας αξονικός τομογράφος προς αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας υπέδειξε ότι οι πτυχώσεις στα αυτιά «προβλέπουν» σε αξιόπιστο βαθμό την καρδιοπάθεια.

Τριχόπτωση

Μελέτη που περιλάμβανε σχεδόν 37.000 άντρες υπέδειξε ότι η σοβαρή τριχόπτωση, ιδιαίτερα στην κορυφή του κεφαλιού, αποτελεί ένδειξη για μελλοντική εκδήλωση στεφανιαίας νόσου και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας. Μια άλλη μελέτη σε περισσότερα από 7.000 άτομα (μεταξύ των οποίων πάνω από 4.000 γυναίκες) έδειξε ότι η μέτρια έως σοβαρή τριχόπτωση συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια και στα δύο φύλα.

Στυτική δυσλειτουργία

Η δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης είναι συχνά αποτέλεσμα απόφραξης των αρτηριών που βρίσκονται στην περιοχή της λεκάνης και εκδηλώνεται προειδοποιητικά πριν από ένα έμφραγμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπολογίζεται ότι η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται τρία έως πέντε χρόνια μετά τη στυτική δυσλειτουργία, επομένως υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.