Ο τρόπος που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε, λένε κάποιοι. Επιστήμονες έχουν βρει ότι κάποιες συγκεκριμένες τροφές που έχουν θεαματικά αποτελέσματα.
Δείτε ποιες είναι αυτές:
- Λουτεΐνη
H λουτεΐνη είναι συστατικό του ματιού μας και όπως προκύπτει από πληθώρα μελετών, η πρόσληψή της μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για αλλοίωση της δομής και της λειτουργικότητας των οφθαλμών.
Θα τη βρείτε στα αυγά, στο λάχανο, τα σπαράγγια, το σπανάκι και τα εσπεριδοειδή.
- Ω3 λιπαρά
Έχει βρεθεί ότι τα ω3 λιπαρά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της όρασης στα νεογνά.
Ω3 λιπαρά θα βρείτε στα ψάρια, στα καρύδια, στο ιχθυέλαιο, και στην γλιστρίδα.
- Φυλλικό οξύ
Η έλλειψή της οδηγεί σε νευροπάθεια των ματιών. Θα το βρείτε στο μοσχαρίσιο συκώτι, στο σπανάκι, στις φακές, στον αρακά, στα φασόλια και το μπρόκολο.
- Βιταμίνη D
Ασθενείς με προβλήματα όρασης είχαν όλοι ένα κοινό. Την έλλειψη βιταμίνης D. Θα τη βρείτε στο γάλα, στα αυγά, στα ψάρια και το μουρουνέλαιο.
- Βιταμίνη Α
Άτομα με έλλειψη βιταμίνης Α έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζουν ξηροφθαλμία και δυσκολία προσαρμογής της όρασης στο σκοτάδι. Θα τη βρείτε στο μουρουνέλαιο, στα αυγά, στο συκώτι, στα ψάρια, τον σολωμό και τα γαλακτοκομικά.