Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον δεν φαίνονται να είναι λιγότερο σοβαρές από αυτές της μετάλλαξης Δέλτα, δείχνουν τα πρώιμα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά έστειλαν στα αζήτητα όσους έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις εμβολίου λέγοντας ή 0% προστασία ή κάνετε τρίτη δόση.
Αν ισχύει αυτό βέβαια κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για πιο λόγω κυβερνήσεις και ιθύνοντες συνεχίζουν να μιλούν για “επιδημία ανεμβολίαστων”. Ειδικά αν δούμε πόσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση μάλλον αυτό σημαίνει ότι η φρασεολογία που αρέσκεται και η εδώ κυβέρνηση μάλλον πρέπει να αλλάξει εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο.
Τέλος επιμένουν ότι η φυσική ανοσία είναι λιγότερο αποτελεσματική από τα εμβόλια όταν μάλιστα η Όμικρον είναι μεν όπως λένε πιο μεταδοτική αλλά με λιγότερη ισχύ.
Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου συνέκριναν 11.329 άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη από την Όμικρον με σχεδόν 200.000 άτομα που μολύνθηκαν με άλλες παραλλαγές.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε πριν αξιολογηθεί και ανανεώθηκε τη Δευτέρα οι ερευνητές «δεν βλέπουν στοιχεία ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη σοβαρότητα από την Δέλτα», σύμφωνα με το ποσοστό θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα, είτε από το ποσοστό των κρουσμάτων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από μόλυνση.
Η αναμνηστική δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Την ίδια ώρα, τα εμβόλια που διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αποτελεσματικότητα από 0% έως 20% μετά από δύο δόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό της αποτελεσματικότητας αυξάνεται από 55% έως 80% μετά την αναμνηστική δόση.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι αφού ληφθούν υπ’ όψιν μεμονωμένοι παράγοντες κινδύνου, οι πιθανότητες επαναμόλυνσης με Όμικρον είναι 5,4 φορές περισσότερες απ’ ότι με Δέλτα.
Μελέτη εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης στην προ-Όμικρον εποχή έδειξε ότι η λοίμωξη από τον Sars-CoV-2 παρείχε 85% προστασία έναντι μιας δεύτερης λοίμωξης σε διάστημα 6 μηνών. Στην Όμικρον, η προστασία αγγίζει μόλις το 19%.