Μια ανησυχητική εικόνα δίνουν τα αποτελέσματα έρευνας της Eurosurveillance, του επίσημου οργάνου επιτήρησης της ΕΕ για την ευαισθησία των rapid-tests. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σε δείγμα 10 ατόμων που υποβάλλονται σε rapid test, τα 6 από αυτά ενδέχεται να είναι ψευδώς αρνητικά.
Αυτό προκύπτει από τεχνικές λεπτομέρειες της έρευνας αναφορικά με το ιικό φορτίο, σύμφωνα με τον Στέλιο Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντή Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
«Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε φορτία ασυμπτωματικών ασθενών όπου στην καλύτερη περίπτωση η ευαισθησία των rapid tests ανέρχεται στο 40%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί που είναι θετικοί στον ιό αλλά δεν εντοπίζονται».
Ως πιο έμμεσο αποτέλεσμα θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δεν λαμβάνουν τα σωστά μέτρα καθώς δεν έχουν ακριβή εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων.
«PCR το μόνο αξιόπιστο τεστ»
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μόνο το μοριακό test παραμένει αξιόπιστο για τη διάγνωση της COVID-19.
«Αν λάβουμε υπ όψιν μας όσα έχουμε μάθει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και την εμπειρία των ιατρών βιοπαθολόγων από την έναρξη της πανδημίας θα καταλάβουμε ότι ταχέα αντιγονικά τεστ rapid και self δεν προορίζονται για ενεργή επιδημιολογική επιτήρηση λόγω της πολύ χαμηλής ευαισθησίας τους σε ασυμπτωματικά άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.
Και προσθέτει: «Δυστυχώς είναι πανευρωπαϊκό σκάνδαλο τα χρήματα που σπαταλήθηκαν για τα ταχέα αντιγονικά τεστ test καθώς θα μπορούσαν να έχουν δοθεί για μοριακά».
Την ίδια στιγμή υπενθυμίζει ότι self και rapid test αποτελούν ιατρικές πράξεις που απαιτούν την ορθή λήψη δείγματος και αξιολόγηση του αποτελέσματος από βιοπαθολόγο.
«Παράλληλα προσυπογράφω την άποψη της Ελληνικής Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Εργαστηριακής Ιατρικής (EEIBEI) που εξηγεί το μέγεθος της εξαπάτησης με αυτά τα τεστ».
«Η δυνατότητα καταχώρησης στο Εθνικό Μητρώο COVID-19 νοσησάντων με βάση μόνο ένα θετικό αντιγονικό τεστ, που εκτελέσθηκε από μη επίσημα ιατρικά εργαστήρια, όπως και αποδείχθηκε, έγινε εργαλείο εξαπάτησης προκειμένου να αποκτήσουν αρνητές του εμβολίου πιστοποιητικό νόσησης» αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.