Η Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας και Γενική Ιατρός, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, αναφέρθηκε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην τεράστια διασπορά που αναμένεται να υπάρξει, ενώ αναφέρθηκε και στο τρόπο με τον οποίο γίνονται τα τεστ.

«Απ’ ό,τι φαίνεται θα κολλήσουμε όλοι, γιατί τώρα ο ιός δεν είναι στην κοινότητα των μεγάλων ηλικιών, αλλά είναι στην κοινότητα των πολύ νέων. Και οι πολύ νέοι που νοσούν, ζουν με τις οικογένειές τους και έχουν έντονη δραστηριότητα. Κάθε οικογένεια σε λίγο θα έχει κάποιον που νοσεί και αυτό θα φέρει μεγάλο φόρτο στο σύστημα υγείας», προειδοποίησε αρχικά.

Και πρόσθεσε με ιδιαίτερη έμφαση πως ο τρόπος που γίνεται η ιχνηλάτηση μπορεί να είναι και ένας βασικός λόγος για τη διασπορά των κρουσμάτων! Γι’ αυτό ζήτησε από την Πολιτεία να συνταγογραφείται το μοριακό τεστ:

«Είδαμε να κάνουν ιχνηλάτηση της νόσου σε μη αδειοδοτημένους ιατρικούς χώρους. Ο κόσμος πρέπει να πάει στο διαγνωστικό κέντρο. Και η πολιτεία πρέπει να μας δώσει την συνταγογράφηση υπό προϋποθέσεις του μοριακού τεστ, σαν μέτρο ελέγχου, όπως κάνουμε με άλλες εξετάσεις. Αλλιώς, το rapid ή τα self test, εν μέρει μπορούν να αποδώσουν την ιχνηλάτηση. Ένα μέρος της διασποράς οφείλεται στον τρόπο που κάνουμε την ιχνηλάτηση».

Η κ.Ανεμοδουρά σχολίασε και το πρόσφατο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση (σ.σ. πριν γίνει γνωστό ότι το επόμενο πακέτο έρχεται νωρίτερα): «Τα νέα μέτρα θέλουν να φέρουν ισορροπία μεταξύ κοινωνίας και οικονομίας. Θεωρώ ότι τα μέτρα θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάρει πιο νωρίς, εφόσον βλέπουμε τι γίνεται, λόγω των εορτών και των συναναστροφών που έχουμε. Αυτή η εβδομάδα θα παίξει καθοριστικό ρόλο, μετά δεν θα μαζεύονται».

Τα μέτρα προστασίας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Όπως είπε η γιατρός στο Πρώτο Πρόγραμμα για τα μέτρα ατομικής προστασίας, αυτά θα πρέπει να είναι:

  • «βάζουμε μια σωστή μάσκα, τα πανιά δεν έχουν νόημα
  • μέσα στα ΜΜΜ, στα σουπερμάρκετ, στους πολυσύχναστους δρόμους, στα θεματικά πάρκα θα πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα
  • να κρατάμε αποστάσεις
  • να πλένουμε χέρια, όταν γυρίζουμε σπίτι
  • να αερίζουμε τα ρούχα μας.
  • Όταν έχουμε κάποιο σύμπτωμα που δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε, να φορέσουμε μάσκα.
  • Με το πρώτο σύμπτωμα αμέσως να μιλήσουμε με τον γιατρό και να κάνουμε ιχνηλάτηση.
  • Τα συμπτώματα της Όμικρον μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος, δεν προκαλεί υψηλό πυρετό, ούτε ανοσμία και αγευσία».
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Βαρβάρα Ανεμοδουρά επεσήμανε τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σε σχέση και με την Όμικρον: «Εχθές είχαμε πάνω από 9.000 κρούσματα, ενώ στα νοσοκομεία εισήχθησαν 250 άτομα. Αυτή την στιγμή βλέπουμε πάρα πολλά κρούσματα στην κοινότητα τα οποία όμως αντιμετωπίζονται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Καλή ενυδάτωση, καλή διατροφή, ξεκούραση, προφυλακτική θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα, αερισμός και μάσκα στο σπίτι. Δίνουμε αντιβιώσεις και φάρμακα για να προστατεύσουμε τον βλεννογόνο, γιατί δεν είναι νόσος των πνευμόνων, είναι νόσος των αγγείων».