Η ρεμδεσιβίρη είναι το αντιικό φάρμακο που εδώ και έναν χρόνο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Η ρεμδεσιβίρη είναι η πρώτη αντιική θεραπεία -χορηγείται ενδοφλεβίως- που έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αντίστοιχα, καθώς τόσο στις κλινικές δοκιμές όσο και στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη επιταχύνει σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης των νοσηλευομένων ασθενών με λοίμωξη Covid-19, μειώνει την πιθανότητα επιδείνωσης της νόσου και αποτρέπει τον θάνατο, εφόσον χορηγηθεί εντός των πρώτων 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Πέραν, όμως, του κλινικού οφέλους της θεραπείας, που αναδείχθηκε τόσο από τις κλινικές μελέτες όσο και από τα δεδομένα από την ευρεία χρήση της, η αξιοποίηση της ρεμδεσιβίρης φαίνεται πως συμβάλλει και στην ελάφρυνση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας.
Ειδικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων μελέτης που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, η βελτίωση της νόσου λόγω της χρήσης του φαρμάκου, μειώνει το χρόνο νοσηλείας, επιτρέποντας την απελευθέρωση κλινών νωρίτερα και οδηγεί σε εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας.
Το κλινικό όφελος
Η ρεμδεσιβίρη αποτελεί μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης κατά της Covid-19 σε κάθε στάδιο της νόσου, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, Παθολόγο- Λοιμωξιολόγο, Καθηγητή Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Όπως τόνισε ο Καθηγητής, «από την πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη γνωρίζουμε ότι μειώνει τη διάρκεια νοσηλείας κατά 30%».
Επιπλέον, όμως, πιο πρόσφατα δεδομένα «πραγματικού κόσμου» (real world data, δεδομένα που προκύπτουν δηλαδή από τη χρήση της θεραπείας στα νοσοκομεία) σε περίπου 150.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, έδειξαν σημαντικό πλεονέκτημα και στην επιβίωση.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι η χορήγηση ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου εκτός νοσοκομείου, μείωσε κατά 87% τον κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.
Ρεμδεσιβίρη: Οικονομικά αποδοτική επιλογή για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19
Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας για τους ασθενείς φαίνεται να μεταφράζεται, παράλληλα, σε ουσιαστικό όφελος για τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το άμεσο κόστος για την διαχείριση των κρουσμάτων ανά εβδομάδα και συνολικά για μία περίοδο από 14 Μαρτίου 2020 ως 4 Απριλίου 2021 υπολογίζεται στα 633 εκατ. ευρώ. Αυτό, περιλαμβάνει το κόστος ελέγχων, το κόστος νοσηλείας σε κανονική κλίνη αλλά και σε κλίνη ΜΕΘ / ΜΑΦ.
«Από τις πρώτες εβδομάδες εμβολιασμού άρχισε να φαίνεται η επίδραση του στη σοβαρή νοσηλεία, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό ανεκπλήρωτης ανάγκης για θεραπεία παραμένει και εδώ έρχονται φαρμακευτικές προσεγγίσεις», όπως εξήγησε ο κ. Αθανασάκης.
Ρεμδεσιβίρη μελέτη Αθανάσκης
Στη χώρα μας η βασική θεραπευτική προσέγγιση είναι η ρεμδεσιβίρη, στην οποία και εστίασε η «Ανάλυση κόστους- αποτελεσματικότητας και επίπτωσης στην πληρότητα κλινών από την εισαγωγή της ρεμντεσιβίρης στην Ελλάδα», που παρουσίασε ο Κώστας Αθανασάκης Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Παν. Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Η ανάλυση είχε ως σκοπό, όπως επισημαίνει ο τίτλος της, να εκτιμήσει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της προσθήκης της ρεμδεσιβίρης «στην τρέχουσα πρακτική έναντι της μη προσθήκης της, από την πλευρά του τρίτου πληρωτή, και στην εκτίμηση των επιπτώσεων από τη χρήση της στην πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών».
Στο πλαίσιο της ανάλυσης, αξιοποιήθηκαν στοιχεία που αναφέρονται στην κλινική αποτελεσματικότητα της τρέχουσας πρακτικής της ρεμδεσιβίρης, καθώς και στοιχεία κόστους νοσηλείας και φαρμακευτικής θεραπείας.
Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν το δυνητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χρήση της ρεμδεσιβίρης και στην ενίσχυση των αντοχών των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση δίνοντας οικονομικές «ανάσες» στο σύστημα υγείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης:
Στο πλαίσιο της μελέτης εκτιμήθηκε και ο φόρτος των νοσοκομείων με και χωρίς τη χρήση της ρεμδεσιβίρης. Η ανάλυση έδειξε πως χωρίς το φάρμακο, σε δύο περιπτώσεις (σε μία εξ αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα) θα είχαμε υπερβεί την χωρητικότητα, τις δυνατότητες σε κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή τον Απρίλη θα είχαμε ξεπεράσει και τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της ανάλυσης.
«Συνεπώς, η παρέμβαση θεωρείται κυρίαρχη έναντι της εναλλακτικής, με τον ICER να ισούται με -4.290,9 ανά κερδισμένο QALY», σημειώνεται από τους συντάκτες της μελέτης, που καταλήγουν εκτιμώντας πως «η παρέμβαση οδηγεί σε μικρότερη διάρκεια νοσηλείας σε απλή κλίνη, κλίνη ΜΕΘ και ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη κατά 0,87, 1,49 και 1,37 μέρες ανά ασθενή αντίστοιχα».
Οι ερευνητές, λοιπόν, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «η ρεμδεσιβίρης αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση της πληρότητας κάλυψης των νοσοκομειακών κλινών».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.