Για την πορεία της πανδημίας μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε ραδιοφωνικό σταθμό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς μπορεί η νέα παραλλαγή να προσφέρει ασπίδα από την προηγούμενη μετάλλαξη που εμφανίστηκε.
«Η «Όμικρον» τείνει να επικρατήσει της «Δέλτα», όπως δείχνουν τα στοιχεία όλο του τελευταίου διαστήματος», ανέφερε ο Α.Εξαδάκτυλος.
Αναλυτικότερα, ο κ. Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για μελέτες που δείχνουν, και μένει να επιβεβαιωθεί, ότι ο άνθρωπος που νοσεί από την παραλλαγή Όμικρον αποκτά ανοσία και από τη «Δέλτα».
Αντίθετα, «ο άνθρωπος που πέρασε Δέλτα δεν έχει ανοσία από την Όμικρον», διευκρίνισε.
Οι τριπλοεμβολιασμένοι είναι ασφαλείς
Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. «Και όσοι είναι δίπλα εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, αλλά να κάνουν και την τρίτη δόση», υπογράμμισε.
Η παραλλαγή Όμικρον είναι ένα φαινόμενο που θα εξελιχθεί γρήγορα με υψηλές κορυφές. Χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί οι αριθμοί θα μας προκαλούν σοκ, σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή θα μας ζορίσει τον Ιανουάριο γιατί το σύστημα υγείας είναι ήδη επιβαρυμένο από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε, επίσης, ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όσες περισσότερες είναι οι μολύνσεις, τόσες περισσότερες νοσηλείες θα έχουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, «γιατί είναι αυτοί που θα «συναντηθούν» με την Όμικρον και θα βρεθούν στα νοσοκομεία».
«Η Όμικρον πιθανότητα να βάλει στην άκρη τη Δέλτα»
Στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και ο πνευμονολόγος και καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής. Η «Όμικρον» πιθανότατα θα επικρατήσει, και πιθανότατα θα βάλει στην άκρη τη «Δέλτα», τόνισε ο ίδιος.
Στη Βρετανία με την «Όμικρον» υπάρχει μείωση των θανάτων, αυτό είναι πολύ σημαντικό ανέφερε. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πάντως ότι η «Όμικρον» δεν θα αποτελέσει από μόνη της το τέλος της πανδημίας.
«Χρειάζονται συνδυαστικά άλλοι παράγοντες: επέκταση του εμβολιασμού – παγκοσμίως – και η τήρηση των μέτρων προστασίας», εξήγησε.
«Νομοτελειακά νομίζω πως όλοι θα έρθουν σε επαφή με την Όμικρον» ξεκαθάρισε. «Ακόμα και οι τριπλά εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν, νοσούν πιο δύσκολα και η νόσος σε πάρα πολύ σημαντικό ποσοστό ίσως και 100% εκδηλώνεται λιγότερο σοβαρά. «Ατελώς εμβολιασμένοι είναι και όσοι έχουν εμβολιαστεί και με δύο δόσεις, όχι μόνο με μία» ανέφερε, επίσης, ο κ. Κιουμής.
Κριτική στα μέτρα για τα γήπεδα
Σε ό, τι αφορά τη ρύθμιση που αφορά την παρουσία μέχρι 1000 θεατών στα γήπεδα ή 10%, ο καθηγητής δήλωσε ότι «μου φαίνεται λίγο αστεία». Δεν μπορεί, εξήγησε, «αυτό το μέτρο να προσφέρει ουσιαστική προστασία ούτε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νόσου».
«Με ποια κριτήρια θα μπουν οι χίλιοι μέσα; Αυτοί που θα έχουν περισσότερη πίστη στα ιδανικά της ομάδας; Τι ακριβώς; Δεν στέκεται πάρα πολύ καλά το μέτρο», δικαιολόγησε την άποψή του.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι γενικότερα τα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου είναι αναγκαία. «Τα μέτρα πρέπει να εξετάζονται εβδομάδα με εβδομάδα, μπορεί να χρειαστούν επαύξηση ή απόσυρση, αν αποδειχθεί πχ ότι η Όμικρον έχει τόσο ήπιο χαρακτήρα που όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ανακουφίζει το ΕΣΥ».
«Τα μέτρα δεν πρόκειται να αναστείλουν την πανδημία, να την απλώσουν χρονικά προσπαθούμε για τη διαχείριση του ΕΣΥ», διευκρίνισε.