Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει πως η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού είναι πιο πιθανό να μολύνει το λαιμό παρά τους πνεύμονες, κάτι που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να εξηγήσει γιατί φαίνεται να είναι πιο μολυσματικός αλλά λιγότερο θανατηφόρες από άλλες μεταλλάξεις.
Έξι μελέτες -τέσσερις δημοσιεύτηκαν μετά τα Χριστούγεννα – δείχνουν πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν βλάπτει τους πνεύμονες των ασθενών τόσο όσο η Δέλτα και άλλες προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού. Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.
Η μετάλλαξη Ομικρον μολύνει διαφορετικά είδη κυττάρων
«Το αποτέλεσμα όλων των μεταλλάξεων που κάνει την Όμικρον διαφορετική από τις προηγούμενες είναι πως μπορεί να αλλάξει την ικανότητά του να μολύνει διαφορετικά είδη κυττάρων» δήλωσε ο Ντίναν Πίλεϊ, καθηγητής ιολογίας στο University College του Λονδίνου.
«Ουσιαστικά, φαίνεται ότι είναι πιο ικανό να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό – κύτταρα στο λαιμό. Έτσι θα πολλαπλασιαζόταν στα κύτταρα εκεί πιο εύκολα από ό,τι σε κύτταρα βαθιά στον πνεύμονα. Αυτό είναι πραγματικά προκαταρκτικό, αλλά οι μελέτες δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση».
Εάν ο ιός παράγει περισσότερα κύτταρα στο λαιμό, αυτό τον κάνει πιο μεταδοτικό, κάτι που θα βοηθούσε να εξηγηθεί η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον. Ένας ιός που είναι καλός στο να μολύνει τον ιστό των πνευμόνων, από την άλλη πλευρά, θα είναι δυνητικά πιο επικίνδυνος αλλά λιγότερο μεταδοτικός.
Τι δείχνουν οι έρευνες – Χαμηλότερο ιικό φορτίο
Ερευνητές της Ομάδας Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσίευσαν μια προεκτύπωση της μελέτης τους τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων που δείχνει πως η Όμικρον οδηγεί σε «λιγότερο σοβαρή ασθένεια» σε ποντίκια, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέιμς Στιούαρτ. Το έγγραφο έδειξε ότι τα ποντίκια που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον χάνουν λιγότερο βάρος, έχουν χαμηλότερα ιικά φορτία και εμφανίζουν λιγότερο σοβαρή πνευμονία.
«Είναι ένα κομμάτι του παζλ» είπε. «Το ζωικό μοντέλο υποδηλώνει πως η ασθένεια είναι λιγότερο σοβαρή από την Δέλτα και τον αρχικό ιό της Γιουχάν. Φαίνεται να καθαρίζεται γρηγορότερα και τα ζώα ανάρρωσαν πιο γρήγορα, και αυτό συνδέεται με τα κλινικά δεδομένα που έρχονται. Οι πρώιμες ενδείξεις λένε πως είναι καλά νέα, αλλά αυτό δεν είναι σημάδι πως πρέπει να ρίξουμε την επιφυλακή μας, γιατί εάν είστε κλινικά ευάλωτοι, οι συνέπειες εξακολουθούν να είναι μεγάλες – υπάρχουν και θάνατοι από Όμικρον. Δεν μπορούν όλοι να βγάλουν τις μάσκες τους και να κάνουν πάρτι».
Το εργαστήριο Neyts στο Πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο βρήκε παρόμοια αποτελέσματα σε χάμστερ, με χαμηλότερο ιικό φορτίο στους πνεύμονες σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις. Ο καθηγητής Γιόχαν Νέιτς είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο ιός μολύνει καλύτερα τους ανθρώπους από ότι τα χάμστερ, ή ότι είναι πιο πιθανό να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό ή ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια.
Μια περαιτέρω έρευνα που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί αλλά υποβλήθηκε στο περιοδικό Nature την περασμένη εβδομάδα από ερευνητές στις ΗΠΑ, διαπίστωσε επίσης πως τα ποντίκια με Όμικρον έχασαν λιγότερο βάρος και είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο. Αλλά και ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας για τους Ιούς του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης βρήκαν στοιχεία πως η Όμικρον έχει αλλάξει τον τρόπο που εισέρχεται στο σώμα. Επίσης, η Όμικρον ήταν ουσιαστικά πιθανό να αποφύγει την ανοσία των ατόμων που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά μια αναμνηστική δόση έδωσε «μερική αποκατάσταση της ανοσίας».
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο ικανή να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων
Όλες αυτές οι έρευνες βασίζονται σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα που έδειξε λιγότερη λοίμωξη από Όμικρον στους πνεύμονες καθώς και σε έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Ράβι Γκούπτα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η ομάδα του οποίου ερεύνησε δείγματα αίματος από εμβολιασμένους ασθενείς. Βρήκαν πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι ικανή να ξεφύγει από τα εμβόλια, αλλά ταυτόχρονα είναι λιγότερο ικανή να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων.
Η πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα έρχεται εν μέσω μιας συζήτησης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διενέργειας των τεστ στο σπίτι. Την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι Βρετανοί επιστήμονες πρότειναν πως τα self tests μπορεί να είναι πιο ακριβή εάν ο κόσμος έπαιρνε επιχρίσματα από το λαιμό καθώς και τη μύτη. Η καθηγήτρια Τζένιφερ Ρον στο University College του Λονδίνου είπε ότι η εμπειρία της από την χρήση τέτοιων τεστ ήταν πως είχε βγει αρνητική χρησιμοποιώντας μπατονέτες μύτης αλλά θετική όταν έλαβε δείγμα από το λαιμό της.
Αυτό φάνηκε να υποστηρίζεται από μια μελέτη από τη Νότια Αφρική που έδειξε πως τα δείγματα σάλιου που υποβλήθηκαν σε τεστ PCR ήταν καλύτερα από τα ρινικά επιχρίσματα στην ανίχνευση της Όμικρον.
Ωστόσο, ο καθηγητής Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, είπε ότι η μελέτη δεν ήταν αρκετά σημαντική για να εξαχθούν συμπεράσματα. «Πρόκειται για μία μικρή μελέτη σε ασθενείς με οξεία συμπτωματολογία, μη νοσηλευόμενους. Αφενός, επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν πως ο έλεγχος του σάλιου θα μπορούσε να είναι χρήσιμος ως μια πιο εύκολη δειγματοληπτική προσέγγιση. Δεν νομίζω ότι η μελέτη αυτή είναι αρκετά σημαντική για να συμπεράνουμε οτιδήποτε σχετικά με τη συμπεριφορά της μετάλλαξης Όμικρον».