Στα rapid test, στο εάν δίνουν αληθή αποτελέσματα αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων εστίασε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης την Τετάρτη (5/1) ο διευθυντής του τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Αναστάσης Περράκης.
Ο Αναστάσης Περράκης εστίασε στο εάν οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες επισημαίνοντας πως υπάρχουν δύο επιλογές.
«Τα σχολεία είτε πρέπει να μείνουν κλειστά 1-2 εβδομάδες για να δούμε αν θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα αύξησης των κρουσμάτων είτε απλά να ανοίξουν».
«Ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει στις δουλειές του, δεν μπορεί να μένει στο σπίτι να φυλάει τα μικρότερα παιδιά» τόνισε ο διευθυντής του τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
«Υπάρχει και το επιχείρημα ότι οι έφηβοι γυρνάνε αριστερά και δεξιά οπότε καλύτερα να τους έχεις μέσα σε μια αίθουσα και τελικά τα παιδιά αρρωσταίνουν ελαφρά. Υπάρχει το ρίσκο ότι το άνοιγμα των σχολείων θα συμβάλει στην διασπορά της πανδημίας» είπε.
Στατιστικά με τόσα κρούσματα που ανιχνεύονται κάθε μέρα, ο Αναστάσης Περράκης σημείωσε «σε μια τάξη 30 ατόμων, με τεράστια πιθανότητα σε κάθε τμήμα θα υπάρχουν 2-3 θετικά περιστατικά. Ξέρουμε επίσης ότι τα ράπιντ τεστ είναι 50-50 να πιάσουν ένα κρούσμα. Και να κάνουμε τεστ σε όλη την τάξη, θα πιάσουμε τα μισά.
Τελικά η τάξη σε 2-3 εβδομάδες με την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον θα έχει κολλήσει, δεν υπάρχει περίπτωση. Γι’ αυτό η επιλογή είναι πολιτική. Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω αυτό το αυστηρό πλαίσιο που κοστίζει και οικονομικά και ψυχολογικά και σε αναστάτωση».