Σε δέκα ασθενείς συνολικά έχουν χορηγηθεί μονοκλωνικά αντισώματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρητης.
Όλοι οι ασθενείς τα λαμβάνουν μετά από επίσημη διάγνωση νόσησης από κορωνοϊό και συγκεκριμένα με τη μετάλλαξη «Δέλτα» καθώς για την παραλλαγή «Όμικρον» δεν υπάρχει ένδειξη προς το παρόν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ η λήψη των μονοκλωνικών πρέπει να γίνει μέσα σε πέντε ημέρες από τη λοίμωξη.
Ποιοι λαμβάνουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα υγειονομικά κριτήρια, όσοι λαμβάνουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα νοσούν ταυτόχρονα και από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς, ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (ΧΑΠ), νεφροπαθείς και γενικά όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο μέσος όρος ηλικίας όσων λαμβάνουν μονοκλωνικά
Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΓΝΗ, «οι ασθενείς που έλαβαν μονοκλωνικά αντισώματα είναι εξωτερικοί, δηλαδή έρχονται στο νοσοκομείο για τη συγκεκριμένη θεραπεία κι έπειτα επιστρέφουν σπίτι τους» τονίζει στο cretapost ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι ο μέσος όρος ηλικίας ασθενών που έχουν λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία στο Πανεπιστημιακό κυμαίνεται μεταξύ 50 και 55 ετών. Τέλος ο κ. Χαλκιαδάκης εξηγεί ότι «η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα γίνεται προληπτικά. Δεν θεραπεύει τη νόσο αλλά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά».