Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν Έλληνες επιστήμονες, διαπιστώθηκε πως όσοι νόσησαν ήπια ανέπτυξαν ανοσία μικρότερης διάρκειας σε σχέση με όσους νόσησαν βαριά.

Η μελέτη έγινε με στόχο να αξιολογήσουν τη διάρκεια της ανοσίας μετά από λοίμωξη με COVID και/ή μετά από εμβολιασμό σε μία από τις ελληνικές περιοχές που χτυπήθηκε όσο λίγες στο 2 κύμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για την περιοχή Δεσκάτη Γρεβενών, όπου την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 η θετικότητα των τεστ έφθασε στο 75%, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες μετά, η θετικότητα των τεστ μηδενίστηκε.

Γουργουλιάνης: Όσοι νόσησαν ήπια είχαν μικρότερης διάρκειας ανοσία

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής Πνευμονολογίας στο Παν. Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρθηκε στα 3 συμπεράσματα της μελέτης. Αρχικά, τόνισε ότι ένα κύμα που έχει πολύ μεγάλη ένταση, τελειώνει και γρήγορα

Το δεύτερο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη ήταν ότι «αυτοί που νόσησαν βαριά απέκτησαν ανοσία ενώ αυτοί που νόσησαν ήπια είχαν μικρότερης διάρκειας ανοσία».

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι τα mRna εμβόλια «προσφέρουν σημαντική ανοσία σαν να έχεις νοσήσεις βαριά».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι τον Ιούνιο, ο πληθυσμός της Δεσκάτης είχε ανοσοποιηθεί κατά 80%. «Η Δεσκάτη είναι ένα πολύ ωραίο μοντέλο για να παρακολουθήσουμε πως αποκτιέται η ανοσία στην κοινότητα» σχολίασε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι ο πληθυσμός της Δεσκάτης παρακολουθήθηκε και μετά τον Ιούνιο και παρατηρείται ότι δεν είχε νοσηλείες από εκεί και πέρα. «Η ανοσοποίηση που αποκτήθηκε με αυτόν τον τρόπο έσωσε στην πραγματικότητα τον υπόλοιπο πληθυσμό» συμπλήρωσε.

Ας σημειωθεί ότι σε προσωπική του ανάρτηση στο facebook, ο καθηγητής επισημαίνει το εξής για τους ασυμπτωματικούς: «Αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί και ήταν ασυμπτωματικοί δεν ανέπτυξαν φυσική ανοσία».

Σε ποια άτομα βρέθηκαν περισσότερα αντισώματα

Για τη μέτρηση της διάρκειας της ανοσίας που προέκυψε είτε με φυσικό τρόπο είτε με τεχνητό είτε με συνδυασμό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεστ αντισωμάτων. Στη μελέτη συμμετείχε ένα σύνολο 69 ατόμων, που προηγουμένως είχαν εξεταστεί θετικοί ή αρνητικοί σε αντισώματα COVID.

Διαπιστώθηκε ότι 48% των συμμετεχόντων βγήκαν θετικοί σε αντισώματα λόγω εμβολιασμού. Επίσης, το 27% των συμμετεχόντων είχαν νοσήσει αλλά και εμβολιαστεί. Ωστόσο, όλοι όσοι συμμετέχοντες είχαν νοσήσει προηγουμένως διατήρησαν αντισώματα έναντι του ιού, ανεξάρτητα από το στάτους εμβολιασμού τους.

Τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερα σε όσους:

  • είχαν μολυνθεί και είχαν εμβολιαστεί σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί
  • σε όσους είχαν προηγουμένως νοσηλευτεί σε νοσοκομείο σε σχέση με εκείνους που είχαν περάσει ήπια τη νόσο

Τα 3 συμπεράσματα της μελέτης

Επομένως, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα μετά από λοίμωξη με COVID-19 είναι υψηλότερα σε άτομα που έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί και ειδικά σε εκείνους που νόσησαν σοβαρά και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα διατηρήθηκαν 9 μήνες μετά την περίοδο νόσησης των συμμετεχόντων. Τέλος, ο εμβολιασμός από μόνος του προκάλεσε ανοσιακή απάντηση σε σχεδόν το μισό πληθυσμό.