Αν έχετε συχνές καούρες, μπορεί να πιστεύετε ότι φταίνε μόνο αυτά που τρώτε ή πίνετε.
Αλλά η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα) μπορεί να οφείλεται σε κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν. Ορισμένα αναλγητικά και άλλα κοινά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν καούρα, το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΠ), γνωστής και ως παλινδρόμηση οξέος.
Η καούρα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνουν όταν οξύ ή άλλο περιεχόμενο του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο. Μερικές φορές, η παλινδρόμηση οξέος προκαλεί μια ξινή γεύση στο στόμα, ή μια αίσθηση καψίματος, που μπορεί να ξεκινάει κάτω από το στέρνο και να φτάνει μέχρι τον λαιμό. Γι’ αυτό και αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται καούρα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ένας μυϊκός δακτύλιος που βοηθά στη διατήρηση της τροφής στο στομάχι μετά την κατάποσή του, μπορεί να εξασθενήσει, επιτρέποντας στην τροφή και το οξύ του στομάχου να ανέβουν πίσω προς το στόμα.
Εάν γενικά ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, αλλά διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε καούρες, ή εάν αυτά τα συμπτώματα συμπίπτουν με την έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής, τότε είναι πολύ πιθανό τα φάρμακα να προκαλούν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Ποια φάρμακα προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τα ακόλουθα κοινά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση οξέος:
Ιβουπροφαίνη
Αυτό το κοινό αναλγητικό ανήκει σε μια οικογένεια φαρμάκων που είναι γνωστά ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Διατίθενται με αλλά και χωρίς ιατρική συνταγή. Η καούρα, ο κοιλιακός πόνος και η ναυτία είναι συχνές παρενέργειες, καθώς αυτά τα φάρμακα ερεθίζουν την επένδυση του στομάχου και του οισοφάγου. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αιμορραγία και έλκος στομάχου. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτά τα αποτελέσματα είναι ακολουθώντας τις οδηγίες δοσολογίας στη συσκευασία και να μην παίρνετε αυτά τα φάρμακα με άδειο στομάχι.
Ασπιρίνη
Αυτό είναι ένα άλλο ΜΣΑΦ που μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλα πεπτικά προβλήματα. Εάν παίρνετε ασπιρίνη για ανακούφιση από τον πόνο, η ακεταμινοφαίνη είναι μια καλή εναλλακτική λύση, επειδή έχει ελάχιστη επίδραση στην επένδυση του στομάχου. Ωστόσο, εάν παίρνετε ασπιρίνη για να προστατεύσετε την καρδιά σας, φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο στομάχι, ή αιμορραγία. Και πάλι, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν με την λήψη ασπιρίνης μαζί με το φαγητό, για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της στον οισοφάγο και το στομάχι.
Φάρμακα για την οστεοπόρωση
Τα διφωσφονικά, όπως το αλενδρονικό νάτριο, το ιβανδρονικό νάτριο και το ρισεδρονικό νάτριο, μπορεί να προκαλέσουν καούρα, ναυτία και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αυτά τα χάπια σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Αναφέρετε αμέσως στον γιατρό σας οποιαδήποτε νέα, ή επιδεινούμενη καούρα, πόνο στο στήθος, ή δυσκολία στην κατάποση.
Συμπληρώματα σιδήρου
Ο σίδηρος μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια και να καταπολεμήσει την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος, στομαχικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα. Δοκιμάστε να παίρνετε τα χάπια σιδήρου μαζί με το φαγητό και αποφύγετε να τα παίρνετε πριν τον ύπνο.
Φάρμακα για υπέρταση
Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου (όπως η νιφεδιπίνη) και οι β-αναστολείς (όπως η προπρανολόλη) μπορούν επίσης να προκαλέσουν καούρα. Μιλήστε με τον γιατρό σας, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση και ένας διαφορετικός τύπος φαρμάκου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός χωρίς να σας προκαλεί παρενέργειες.
Ηρεμιστικά φάρμακα
Η διαζεπάμη, ή η λοραζεπάμη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ναυτία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, ο γιατρός σας πιθανότατα θα είναι σε θέση να συνταγογραφήσει άλλο φάρμακο κατά του άγχους.
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Η αμιτριπτυλίνη, η ιμιπραμίνη και η νορτριπτυλίνη είναι μεταξύ των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, που μπορούν να σας προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν ένα φάρμακο άλλης κατηγορίας αντικαταθλιπτικών μπορεί να έχει λιγότερες γαστρεντερικές παρενέργειες.
Αντιβιοτικά φάρμακα
Το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια, καούρα και άλλες παρενέργειες.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Εάν υποψιάζεστε ότι ένα συνταγογραφημένο φάρμακο σας προκαλεί καούρες, μην σταματήσετε να το παίρνετε μόνοι σας. Καλέστε τον γιατρό σας πριν πάρετε την επόμενη δόση. Εκείνος θα είναι σε θέση να σας προτείνει κάποιο άλλο φάρμακο, ή να συγκεκριμένους τρόπους πρόληψης των συμπτωμάτων της καούρας. Μερικές φορές, η απλή αλλαγή της στιγμής στην ημέρα, που παίρνετε το φάρμακό σας, μπορεί να βοηθήσει.
Ποια φάρμακα μειώνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε την καούρα, ειδικά εάν σας συμβαίνει συχνά. Με την πάροδο του χρόνου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος μπορεί πραγματικά να βλάψει τον οισοφάγο σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν κάποιο φάρμακο για την καούρα είναι κατάλληλο για εσάς.
Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα φάρμακα για την καούρα:
- Αντιόξινα: Μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιδράσεις του οξέος του στομάχου.
- Αναστολείς vH2: Η ρανιτιδίνη, η φαμοτιδίνη και η σιμετιδίνη μειώνουν την παραγωγή οξέος του στομάχου.
- Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων: Η ομεπραζόλη και η εσομεπραζόλη σταματούν σχεδόν όλη την παραγωγή οξέος.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαροι, η αποφυγή γευμάτων αργά το βράδυ και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις καούρες.