Δύο επιστήμονες ρίχτηκαν στη μάχη κατά του κοροναϊού με σκοπό να φτιάξουν ένα εμβόλιο προσβάσιμο σε όλους. Και τα κατάφεραν. Έτσι τώρα η Maria Elena Bottazzi, καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine του Χιούστον, και ο Peter Hotez, του Texas Children’s Hospital Center for Vaccine Development, προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης για τη δημιουργία εμβολίου άνευ διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Στην Ιταλία το γεγονός απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εφόσον η Maria Elena Bottazzi φέρει καταγωγή από την Γένοβα της Ιταλίας, αλλά είναι μεγαλωμένη στην Honduras, όπως αναφέρει το ertnews.gr.
Το «vegan εμβόλιο» που έχει σώσει ζωές στην Ινδία!
Οι δύο επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εμβόλιο κατά της Covid, ονόματι Corbevax, το οποίο χρησιμοποιεί μια τεχνολογία παρόμοια με αυτή του εμβολίου της ηπατίτιδας Β και παράγεται με μικροβιακή ζύμωση και μαγιά. Όπως δήλωσε ο Hotez στο Ινδικό δίκτυο NDTV, πρόκειται για ένα “vegan εμβόλιο” το οποίο έχει “το χαμηλότερο κόστος, ωστόσο λειτουργεί όπως όλα τα εμβόλια mRNA ή αδενοϊού”.
Το εμβόλιο Corbevax εγκρίθηκε στην Ινδία στα τέλη του 2021, είναι χαμηλού κόστους, εύκολο στην παραγωγή και με αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 80%. Με την επιλογή των επιστημόνων να μην το καλύψουν με κανένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το εμβόλιο γίνεται επομένως προσβάσιμο σε όλες τις φτωχές χώρες.
Η βοήθεια είναι προνόμιο
Η πρόταση για το Nobel Ειρήνης στους δύο επιστήμονες ήρθε από μια Αμερικανίδα βουλεύτρια από την περιοχή του Houston στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών με την εξής αιτιολογία: “Επί σειρά ετών εργάζονται για την αδελφότητα μεταξύ των Εθνών και είναι άνθρωποι που το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενσαρκώνει και γιορτάζει”.
“Η βοήθεια προς τις φτωχές χώρες είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προνόμιο” δήλωσε η Δρ. Bottazzi στα κοινωνικά δίκτυα ευχαριστώντας τους πολλούς Ιταλούς που της έγραψαν.