Ανοιχτά σύνορα σε όλους τους τουρίστες, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης θα έχει το Ισραήλ από την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού αίροντας ακόμα ένα μέτρο.
Τώρα αν ρωτάμε για την Ελλάδα, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να εμβολιαστούν και οι “πέτρες”.
Η είσοδος στο Ισραήλ θα εξακολουθεί να απαιτεί δύο τεστ PCR, ένα πριν από την αναχώρηση και ένα κατά την άφιξη στο Ισραήλ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επί του παρόντος μόνο οι εμβολιασμένοι κατά της covid ξένοι τουρίστες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα.
Το Ισραήλ ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου είχε «χαλαρώσει» περαιτέρω τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού καθώς κατήργησε το «πράσινο πάσο» για την είσοδο σε κάποιους δημόσιους χώρους.
Η κορύφωση του κύματος της επιδημίας που οφειλόταν στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού ήρθε περίπου στα τέλη Ιανουαρίου στο Ισραήλ, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάνει το ρεκόρ των 85.000. Έκτοτε οι μολύνσεις μειώθηκαν και χθες καταγράφηκαν περίπου 21.000.
«Το κύμα έχει σπάσει» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ στην αρχή μιας συνομιλίας με αξιωματούχους της υγείας για την κατάσταση της πανδημίας, ενώ πρόσθεσε ότι καταργείται εντελώς το πράσινο πάσο, που χορηγούνταν σε όσους είχαν εμβολιαστεί κατά της covid-19, είχαν αναρρώσει ή είχαν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.
Ήδη οι κανόνες για το πράσινο πάσο είχαν χαλαρώσει στις 4 Φεβρουαρίου. Από τότε το υγειονομικό αυτό πάσο ήταν απαραίτητο μόνο για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και κέντρα εκδηλώσεων.
Στη διάρκεια του προηγούμενου κύματος της covid-19 το Ισραήλ υιοθέτησε την πολιτική «Ζούμε με την covid». Με αυτό τον τρόπο η οικονομία της χώρας συνέχισε να λειτουργεί και τα σχολεία να παρέμειναν ανοικτά. Ωστόσο παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα σε διάφορους τομείς της οικονομίας λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων, των μαθητών και των καθηγητών που απουσίαζαν λόγω κορωνοϊού ή αναγκάζονταν να μπουν σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα.
Ο Μπένετ επεσήμανε ότι οι γονείς θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ στα παιδιά τους δύο φορές την εβδομάδα, ενώ η επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική για την επίσκεψη σε οίκους ευγηρίας.
Αν και το Όμικρον προκάλεσε αναλογικά λιγότερα σοβαρά κρούσματα και θανάτους από τα προηγούμενα στελέχη, ο τεράστιος αριθμός των μολύνσεων και μόνο έφερε στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας, επηρεάζοντας την ποιότητα της φροντίδας.