Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι θλιβερή, όχι μόνο λόγω Covid-19, αλλά κυρίως λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να απαξιώσει πλήρως την Δημόσια Υγεία στη χώρα μας ώστε να «σπρώξει» τον κόσμο στις ιδιωτικές κλινικές.
Άλλωστε το προσφάτως και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει τον ιδιωτικό τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς πλέον θα γίνονται απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία επί πληρωμή από τους ασφαλισμένους.
Φυσικά η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις των Μνημονίων, οι οποίες έχουν προωθήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, όμως ο Covid-19 συνέβαλε τα μέγιστα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Νοσηλευτής ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ μίλησε στο pronews.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια πώς καταφέρνουν να διαλύσουν με τεχνητό τρόπο το ΕΣΥ, ώστε -όπως χαρακτηριστικά μας είπε- «να σπρώξουν τον κόσμο στο ιδιωτικό τομέα».
Όπως είπε «από το καλοκαίρι μας έχουν κάνει μεικτή κατάσταση, δηλαδή έχουμε δύο μονάδες, δύο κρεβάτια που είναι Covid-19 και τέσσερα κρεβάτια που είναι “καθαρά”, η μοναδική απόσταση ανάμεσα τους είναι μια πόρτα της πλάκας. Στην ουσία κάποιος μπορεί να κολλήσει και λόγω του χώρου, αλλά και το προσωπικό μπορεί να μεταφέρει τον ιό, καθώς δουλεύει τη μισή βάρδια στον χώρο Covid και την άλλη μισή στον άλλον. Εμείς παίρνουμε μέτρα προφύλαξης, αλλά λόγω κούρασης ξεφεύγουν πράγματα».
Με αυτό τον τρόπο δηλαδή μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να κολλήσει Covid-19 μέσα στο νοσοκομείο και τελικά να καταγραφεί ως θάνατος-κορωνοϊού, παρόλο που νοσηλεύτηκε για μια τελείως διαφορετική αιτία. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση που υπάρχει στο νοσοκομείο λόγω των αναστολών.
«Όταν ήμασταν Covid-19 ήμασταν τέσσερα άτομα, έμπαιναν οι δύο για να φροντίσουν τα έξι περιστατικά και όταν έβγαιναν έμπαιναν οι άλλοι δύο. Τώρα περνάμε απ’ όλους τους αρρώστους και χάνεται η μπάλα», λέει αρχικά και προσθέτει:
«Ένας από τους λόγους είναι και οι αναστολές των ανεμβολίαστων. Τώρα είμαστε 16 άτομα, πέρσι ήμασταν 21-22, λόγω των αναστολών μας πήραν άτομα και τα πήγαν σε άλλα τμήματα και παράλληλα δεν έχουν φέρει καθόλου άτομα, το μόνο που έκαναν ήταν να ανανεώσουν τους επικουρικούς. Τα βράδια είναι ένας νοσηλευτής με 30 αρρώστους»!
Αναφέρθηκε παράλληλα και σε έναν «νεκρό» χρόνο που υπάρχει, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί εύκολα να πεθάνει ένας ασθενής γιατί δεν υπάρχει κάποιος νοσηλευτής από πάνω του. «Από την ώρα που θα βγει ένας νοσηλευτής μέχρι να μπει ο άλλος θέλει ένα 15λεπτο, αν κάνει κάποιος ανακοπή εκείνη την ώρα έχει τελειώσει, για να βάλουμε τη στολή θέλουμε ένα 5λεπτο -στην καλύτερη», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά για τους νεκρούς Covid-19… είναι αφοπλιστικός: «Βάζουν Covid-19 οτιδήποτε, αν πεθάνεις από καρκίνο και έχεις κολλήσει Covid, Covid θα χρεωθείς. Τώρα το τελευταίο διάστημα από Σεπτέμβρη και μετά όλοι όσοι νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι και το δικαιολογούν με το ότι “δεν έχουν πλέον αντισώματα”».
Γιατί όμως ο ΕΟΔΥ ισχυρίζεται ότι περίπου το 70-75% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι;
«Μετράνε και αυτούς που έχουν κάνει τις δύο δόσεις ως ανεμβολίαστους. Προσωπικά πιστεύω πάντως ότι τα μαγειρεύουν. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν ένα δράμα, αυτή τη στιγμή δεν βρίσκω το λόγο που γίνεται πανικός. Μας έχει συμβεί να διώχνουμε άτομα να έχουμε άδειο κρεβάτι επί μια εβδομάδα και να μην έχουμε που να το δώσουμε», απάντησε ο νοσηλευτής.
«Φέτος γενικά τους εισάγουν όλους, ένα θετικό rapid test να έχεις και σε κάνουν εισαγωγή, σκοπός είναι να γεμίσουν τις κλίνες για να απαξιώσουν το ΕΣΥ και να σπρώξουν τον κόσμο στο ιδιωτικό», προσθέτει.
Τέλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και στους διοικητικές, νυν και πρώην.
«Ο Σ.Γκιζάρης ήθελε να βοηθήσει τους ανεμβολίαστους, ο Π.Νούλης όχι, μάλλον θέλει να κλείσει το νοσοκομείο. Γενικά το νοσοκομείο είναι υπό διάλυση, άμα περάσουμε τους 200 αρρώστους που θέλουν οξυγόνο, τότε θα μας τελειώσει σε μια ημέρα. Δεν έχουμε θέρμανση στο νοσοκομείο, οι άρρωστοι κρυώνουν, τα κρεβάτια και τα κουφώματα είναι από το ’50».
Να σημειώσουμε ότι ο νοσηλευτής μας έδωσε τα πλήρη του στοιχεία, παρόλα αυτά μας ζήτησε να μην δημοσιευθεί το όνομα του, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δεχθεί κυρώσεις από το νοσοκομείο -άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν αρκετοί υγειονομικοί που μιλούν για τα όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.