H επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που ασχολείται με την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 επισημαίνει την ανάγκη η υποομάδα BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον να συνεχίσει να θεωρείται στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (variant of concern) και να διατηρηθεί η ταξινόμησή της ως στέλεχος Όμικρον.
Η ομάδα τονίζει ότι η BA.2 θα πρέπει να συνεχίσει να επιτηρείται ως διακριτή υποομάδα του στελέχους Όμικρον από τις αρχές δημόσιας υγείας.
Το στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος Όμικρον, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ, επί του παρόντος κυριαρχεί παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το σύνολο των αλληλουχιών που καταχωρούνται στη βάση δεδομένων GISAID.
Το στέλεχος Όμικρον αποτελείται από πολλές υποομάδες, καθεμία από τις οποίες επιτηρείται από τον ΠΟΥ. Από αυτές τις υποομάδες, οι πιο κοινές είναι οι BA.1, BA.1.1 και BA.2. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των αναφερόμενων αλληλουχιών που ανήκουν στην υποομάδα BA.2 αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την υποομάδα BA.1, ωστόσο η παγκόσμια διασπορά συνολικά του στελέχους Όμικρον μειώνεται.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποομάδα BA.2 μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την υποομάδα BA.1. Είναι αξιοσημείωτο πως παρότι το ποσοστά κρουσμάτων BA.2 αυξάνονται, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως εξακολουθεί να ακολουθεί πτωτική τάση.
Αναφορικά με τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, τα αρχικά δεδομένα μελετών υποδεικνύουν ότι η αρχική μόλυνση με την υποομάδα BA.1 παρέχει ισχυρή προστασία έναντι επαναμόλυνσης με στελέχη υποομάδας BA.2, τουλάχιστον για την χρονική περίοδο που υπάρχουν δεδομένα.
Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να επιτηρεί την υποομάδα BA.2 και προτρέπει τις χώρες να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς και να διεξάγουν συγκριτικές αναλύσεις των χαρακτηριστικών των διαφορετικών υποομάδων του στελέχους Όμικρον.