Το φούσκωμα είναι ένα σύμπτωμα που προκαλεί δυσφορία και παρότι σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τη διατροφή, στην εκδήλωσή του παίζουν ρόλο και οι ορμόνες, ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.
Πώς σχετίζεται όμως η εμμηνόπαυση με το φούσκωμα;
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι δύο κύριες ορμόνες στις γυναίκες, τα επίπεδα των οποίων διαταράσσονται, καθώς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση.
«Τα πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα στις γυναίκες», εξηγεί η γιατρός λειτουργικής ιατρικής Wendie Trubow.
«Αρχικά, η μείωση και η διακοπή της ωορρηξίας οδηγεί σε πτώση της προγεστερόνης, που συνοδεύεται από διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων και τελικά στη μείωση των οιστρογόνων κάτω από το όριο που απαιτείται για την έμμηνο ρύση», σημειώνει η ολιστική γυναικολόγος Eden Fromberg. «Η εμμηνόπαυση είναι εξ ορισμού η διακοπή της εμμήνου ρύσεως για έναν ολόκληρο χρόνο που συνοδεύεται από αυτές τις ορμονικές αλλαγές».
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα μπορεί να κατακρατήσει περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα αυτό που είναι γνωστό ως «φούσκωμα της εμμηνόπαυσης».
Για να διαχειριστείτε αυτές τις αλλαγές, είναι χρήσιμο να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών.
Δείτε τέσσερις τρόπους για να αντιμετωπίσετε το «φούσκωμα της εμμηνόπαυσης»:
Πίνετε πολύ νερό
Εάν το σώμα σας κάνει κατακράτηση, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Η αύξηση της κατανάλωσης υγρών είναι σημαντική. Στην πραγματικότητα, ο περιορισμός των υγρών επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του σώματος και αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα φουσκώματος.
Προσοχή στη διατροφή
Η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φούσκωμα, είναι επομένως χρήσιμο να αποφεύγετε τις τροφές που το προκαλούν. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι τροφές που προκαλούν αέρια, τα λιπαρά, η γλουτένη και οι τροφές με ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορούν να συμβάλλουν στο φούσκωμα. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη ζάχαρη, τα γλυκά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Αντικαταστήστε τα γλυκά και τα επεξεργασμένα σνακ με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο κ.α.
Μην παραλείπετε τα συμπληρώματα προβιοτικών
Εκτός από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, η λήψη ενός συμπληρώματος είναι ένας ακόμη τρόπος για να δώσετε στο έντερο σας αυτό που χρειάζεται. Αυτά τα συμπληρώματα βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος, ενισχύουν τις κινήσεις του εντέρου και συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς βάρους.
Διαχειριστείτε το στρες
Το άγχος παίζει ρόλο και στο φούσκωμα, ενώ η διαχείριση των συναισθημάτων σας και της έντασης της καθημερινότητας αντανακλά στη γενική υγεία σας.
Οι ωοθήκες λαμβάνουν αίμα από τα επινεφρίδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη δράση των ορμονών, κάτι που εξηγεί τη σύνδεση του άγχους και εμμηνόπαυσης. Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, τα επινεφρίδια μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα στο στρες λόγω της μειωμένης υποστήριξης από τις ωοθήκες.
Η τακτική άσκηση, ο καλός ύπνος, οι τεχνικές αναπνοών και το να δίνετε στον εαυτό σας χρόνο να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, αποτελούν εξαιρετικές μεθόδους ανακούφισης από το άγχος και ενίσχυσης της συνολικής ευεξίας.
Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό
Αν και το περιστασιακό φούσκωμα είναι απολύτως φυσιολογικό, εάν ο οργανισμός σας δεν ανταποκρίνεται στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ίσως πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να δείτε εάν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που μπορεί να σας βοηθήσει.
Συμπέρασμα
Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή της γυναίκας και είναι αναμενόμενο να δυσφορείτε με το φούσκωμα. Η υγεία του εντέρου σας μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευεξία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η προσέγγιση της υγείας με ολιστικό τρόπο είναι η καλύτερη στρατηγική για να νιώθετε καλά με το σώμα σας.