Κατά τους ειδικούς, η παρουσία αχινών στη θάλασσα υποδεικνύει καθαρά νερά και υγιές οικοσύστημα. Τι γίνεται όμως αν πατήσει κάποιος αχινό;
Αν το αγκάθι ενοχλεί, εφόσον προεξέχει από το δέρμα, μπορούμε να το αφαιρέσουμε με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Η επάλειψη με λάδι βοηθάει επίσης μαλακώνοντας το δέρμα και κάνοντας πιο εύκολη την αφαίρεση του αγκαθιού.
Αποφεύγουμε ωστόσο το σκάλισμα της πληγής με καρφίτσες ή βελόνες γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα ή μόλυνση. Αφού απομακρύνουμε το αγκάθι καθαρίζουμε την πληγή με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.
Όσον αφορά στο τσίμπημα τσούχτρας, εκτός από τον πόνο και το τσούξιμο μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη αλλεργία. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια τα συμπτώματα είναι περιορισμένα και ο ερεθισμός τοπικός.
Ξεπλένουμε με γλυκό νερό το σημείο του ερεθισμού και απλώνουμε αντιισταμινική αλοιφή, στικ για τσιμπήματα ή υγρή αμμωνία. Για να ανακουφιστούμε από τη φαγούρα καλύπτουμε το τσίμπημα με ένα βρεγμένο πανί.
Αν εκτός από τον τοπικό ερεθισμό, υπάρχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, πρήξιμο στο σώμα ή το πρόσωπο και γενικά συμπτώματα αλλεργίας είναι απαραίτητη η μεταφορά σε κέντρο υγείας ή σε γιατρό.