Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα στο νόμο Αργολίδας. Άργος, Μυκήνες και Ναύπλιο η εστία της μόλυνσης…
Με σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο νόμο Αργολίδος, που έχει χαρακτηριστεί από τα μέσα του Ιουλίου περιοχή επηρεαζόμενη από τον συγκεκριμένο ιό που μεταδίδουν τα κουνούπια και στην οποία εμφανίστηκε το πρώτο για το φετινό καλοκαίρι σοβαρό περιστατικό μόλυνσης και νόσου που χρειάστηκε νοσηλεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr, ο αριθμός των κρουσμάτων τείνει να γίνει διψήφιος και η περιοχή βρίσκεται υπό την υγειονομική επιτήρηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με την εστία της μόλυνσης να τοποθετείται σε Άργος, Μυκήνες, Ναύπλιο.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι και την περασμένη Τετάρτη είδαν δηλωθεί πέντε σοβαρά περιστατικά, τα οποία χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο, εντός ή εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι τρεις ασθενείς έλαβαν εξιτήριο και εκ των άλλων δυο ο ένας παραμένει σε ΜΕΘ.
Όπως αναφέρει στην επιδημιολογική έκθεση το ΚΕΕΛΠΝΟ, και τα πέντε κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 63 έτη (εύρος ηλικίας 27 – 73 ετών).
Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν πως σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή και τελείως ασυμπτωματικοί.
Απο το 2010 ως το 2014 καταγράφονταν κάθε καλοκαίρι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Παρόλο που τη διετία 2015-2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα, δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρούσαν πιθανή και αναμενόμενη την επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα.