ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τι σημαίνουν τα σύμβολα στα πλαστικά; – Ποια να αποφεύγετε (φωτό, βίντεο)

Τι σημαίνουν τα σύμβολα στα πλαστικά; – Ποια να αποφεύγετε (φωτό, βίντεο)

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί και τα σύμβολα επάνω στα πλαστικά δοχεία; Γνωρίζατε ότι, αν και η χρήση όλων των πλαστικών θα πρέπει να περιορίζεται στο μέτρο του δυνατού, μερικά είναι πιο ασφαλή από άλλα;

Ήρθε η ώρα να μάθετε κάποια πράγματα για τα διάφορα πλαστικά που χρησιμοποιείτε σε ποτά και τροφές κάθε μέρα και τι αντίκτυπο έχουν όχι μόνο για εσάς, αλλά και για το περιβάλλον.

Κάθε πλαστικό δοχείο ή μπουκάλι έχει ένα σύμβολο ανακύκλωσης. Το σύμβολο αυτό είναι ένας αριθμός από το 1 έως το 7, μέσα σε ένα τρίγωνο.

Αυτά τα σύμβολα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο πλαστικό, το πόσο πιθανό είναι το συγκεκριμένο πλαστικό να βγάλει κάποιες από αυτές τις ουσίες στο περιεχόμενό του (δηλαδή στις τροφές και στα ποτά που περιέχει), το κατά πόσο είναι βιοδιασπώμενο πλαστικό και, τελικά, πόσο ασφαλές είναι για την υγεία σας.


Ποια πλαστικά τάπερ και μπουκάλια είναι επικίνδυνα και ποια ασφαλή για την υγεία σας

Τύπος 1: Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο – Μην το επαναχρησιμοποιείτε

Συνήθως θα το βρείτε σε μπουκάλια για νερό, για χυμούς, για σάλτσες σαλάτας, για φυτικά έλαια και για στοματικό διάλυμα. Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο είναι ελαφρύ, καθαρό και λείο. Κατασκευάζεται με σκοπό για μία μόνο χρήση. Αν και δεν περιέχει δισφαινόλη-Α, ή φθαλικές ενώσεις, περιέχει αντιμόνιο, μια πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο. Επίσης, επιβλαβή βακτήρια μπορεί να “γαντζωθούν” και να αναπτυχθούν επάνω σε αυτό, καθώς το χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά. Τα δοχεία από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο έχουν το σύμβολο “PET” πάνω τους.

Τύπος 2: Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας – Ασφαλές

Είναι ένα σχετικά άκαμπτο πλαστικό που θα το βρείτε συνήθως σε πλαστικά δοχεία για γάλα, για απορρυπαντικά, σε τσάντες για την κατάψυξη και σε πλαστικές σακούλες τροφίμων. Τα πλαστικά αυτά δεν περιέχουν δισφαινόλη-Α, ούτε φθαλικές ενώσεις. Δεν είναι γνωστό αν περιέχουν άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Τα δοχεία πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας έχουν το σύμβολο “HDPE” σε αυτά.

Τύπος 3: Πολυβινυλοχλωρίδιο – Επικίνδυνο (περιέχει φθαλικές ενώσεις)

Το πολυβινυλοχλωρίδιο περιέχει φθαλικές ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αναπαραγωγής στον άνθρωπο. Αυτός ο τύπος πλαστικού μπορεί να είναι διαυγής και εύκαμπτος, αλλά και πιο σκούρος και άκαμπτος. Πλαστικά δοχεία τροφίμων, που συνήθως κατασκευάζονται με πολυβινυλοχλωρίδιο, είναι τα μπουκάλια για χυμούς φρούτων, για μαγειρικό λάδι και για τις διαυγείς/διάφανες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων. Τα πλαστικά δοχεία με πολυβινυλοχλωρίδιο έχουν το σύμβολο “V” επάνω τους.

Τύπος 4: Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας – Ασφαλές

Θα το βρείτε συνήθως σε συσκευασίες για κατεψυγμένα τρόφιμα σε μπουκάλια που συμπιέζονται επειδή είναι εύκαμπτο και ανθεκτικό σε διαλύτες. Δεν περιέχει καμία από τις γνωστές επιβλαβείς χημικές ουσίες. Τα πλαστικά δοχεία πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας έχουν το σύμβολο “LDPE” επάνω τους.

Τύπος 5: Πολυπροπυλένιο – Ασφαλές

Τα δοχεία πολυπροπυλενίου δεν εκλύουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στα τρόφιμα ή τα υγρά που αποθηκεύονται μέσα σε αυτά. Αυτά τα πλαστικά θα τα βρείτε συνήθως σε συσκευασίες για γιαούρτι, για φάρμακα και για κέτσαπ, μουστάρδα κλπ. Είναι εύκαμπτο, σκληρό και ημιδιαφανές πλαστικό και έχει υψηλή αντοχή σε διαλύτες. Τα δοχεία πολυπροπυλενίου έχουν το σύμβολο “PP” επάνω τους.

Τύπος 6: Πολυστυρένιο – Επικίνδυνο

Το πολυστυρένιο (polysterene) είναι το Styrofoam, το οποίο είναι πασίγνωστο για την δυσκολία στο να ανακυκλωθεί και, ως εκ τούτου, είναι κακό για το περιβάλλον. Αυτό το είδος πλαστικού δημιουργεί επίσης κίνδυνο για την υγεία, απορροφώντας δυνητικά τοξικά χημικά, ειδικά όταν θερμαίνεται. Τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης δεν το δέχονται καν προς επεξεργασία. Το πολυστυρένιο βρίσκεται στις πλαστικές θήκες για τα CD, στις καρτέλες για τα αυγά, στους δίσκους για το κρέας, στα πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης κ.α. Όταν ανακυκλώνεται, επαναχρησιμοποιείται σε καρτέλες αυγών, αγωγούς εξαερισμού, μονώσεις και σε αφρώδη πλαστικά κομμάτια που βάζουμε ως παραγέμισμα σε άλλες συσκευασίες.

Τύπος 7: Πολυανθρακικό – Επικίνδυνο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα πλαστικά δοχεία με αυτή την ουσία, διότι ενδέχεται να περιέχουν δισφαινόλη-Α, η οποία εκλύεται σταδιακά στα περιεχόμενά τους. Αυτά τα πλαστικά έχουν συχνά το σύμβολο “Υ”, ή και την αναγραφή “Other” επάνω τους. Θα τα βρείτε σε μεγάλα μπουκάλια για νερό ψυγείου, σε σκληρά, επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια για νερό και σε πλαστικές κούπες καφέ. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν πολυανθρακικό για αυτά τα προϊόντα, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να θρυμματιστεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.