ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Πώς το στρες βλάπτει το πεπτικό μας σύστημα

Πώς το στρες βλάπτει το πεπτικό μας σύστημα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το στρες μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιο για την υγεία μας, όπως το πρόχειρο φαγητό, τουλάχιστον για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αυξημένο στρες οδήγησε σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου θηλυκών ποντικιών. Δηλαδή προκάλεσε αλλαγές στην κοινότητα των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο έντερο. Αυτές οι αλλαγές ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται ως αντίδραση του οργανισμού σε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Στα αρσενικά ποντίκια, ωστόσο, το στρες δεν είχε καμία επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου τους.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Laura Bridgewater του Τμήματος Μικροβιολογίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Brigham Young. Εκείνη και οι συνεργάτες της, λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το μικροβίωμα στο έντερο μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε θέματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για συναισθηματική όσο και για σωματική υγεία. Τέτοιες είναι η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις μπορεί να οφείλονται στο πώς οι μικροοργανισμοί του εντέρου ανταποκρίνονται στο στρες.

Διατροφή, στρες και μικροβίωμα εντέρου

Οι ερευνητές εξέτασαν μια μεγάλη ομάδα αρσενικών και θηλυκών ποντικών. Τα μισά από τα θηλυκά ποντίκια και τα μισά από τα αρσενικά ποντίκια τρέφονταν με πολύ λιπαρές τροφές για 16 εβδομάδες. Τα υπόλοιπα ποντίκια τρέφονταν με μια τυπική διατροφή.

Μετά από 16 εβδομάδες, όλα τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε τεχνητό στρες μία ή δύο φορές την ημέρα για συνολικά 18 ημέρες. Οι ερευνητές το πετύχαιναν με το να υποχρεώνουν τα ποντίκια να κολυμπούν σε κρύο νερό, να τους βρέχουν το μέρος που κοιμούνταν και με ήχους και μυρωδιές αρπακτικών.

Στην συνέχεια ανέλυαν δείγματα κοπράνων από τα ποντίκια πριν και μετά την έκθεσή τους στο στρες. Αυτό το έκαναν για να προσδιοριστεί το πώς επηρεάστηκε το μικροβίωμα του εντέρου τους από το τεχνητό στρες.

Επιπλέον, μέτρησαν τα επίπεδα στρες των τρωκτικών, με βάση την προθυμία τους να περιπλανηθούν σε έναν ανοιχτό λαβύρινθο.

Το στρες «προκαλεί διακριτές φυσικές αλλαγές»

Τόσο τα αρσενικά, όσο και τα θηλυκά ποντίκια επέδειξαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου τους εξαιτίας της διατροφής με πολλά λιπαρά.

Σε σύγκριση με τα θηλυκά ποντίκια που έτρωγαν πολλά λιπαρά τα αρσενικά ποντίκια με ίδια διατροφή έδειξαν επίσης μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Σε απόκριση στο άγχος τα αρσενικά ποντίκια που έτρωγαν πολλά λιπαρά επέδειξαν και μειωμένη φυσική δραστηριότητα, σε σύγκριση με θηλυκά ποντίκια.

Εντούτοις, μεταξύ των ποντικών που έτρωγαν νορμάλ τροφές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά ποντίκια εμφάνισαν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου τους σε απόκριση στο στρες. Αυτές οι αλλαγές ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν ως απόκριση του οργανισμού στην διατροφή με πολλά λιπαρά. Δεν παρατηρήθηκε τέτοια απόκριση στα αρσενικά ποντίκια που έτρωγαν νορμάλ τροφές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις στους άνδρες και τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει λόγω της επίδρασής του στο μικροβίωμα του εντέρου.

«Το στρες μπορεί να είναι επιβλαβές με πολλούς τρόπους. Αλλά αυτή η έρευνα συνδέει τις αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό με το εντερικό μικροβίωμα. Μερικές φορές σκεφτόμαστε το στρες ως καθαρά ψυχολογικό φαινόμενο. Φαίνεται, όμως, ότι προκαλεί και διακριτές φυσικές αλλαγές». Αυτά δήλωσε η Bridgewater.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μπορεί η μελέτη τους να διεξήχθη σε ποντίκια, αλλά πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να ισχύουν και για τον άνθρωπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.