Παρελθόν αναμένεται ν’ αποτελέσουν μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος του έτους οι περίπου 2.100 επικουρικοί (συμβασιούχοι) γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τη λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας καθώς αποτελούν βασικούς πυλώνες του και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των κλινικών του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε τη Δευτέρα, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, η οποία κρίνει την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ως μη νόμιμη.
Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, περίπου 600 γιατροί κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει στις 31/12/2018) μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη. Σημειωτέον, πως αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο.
Εάν αναλογιστεί κάποιος πως στο ΕΣΥ απασχολούνται περίπου 7.000 γιατροί και οι πως οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών φτάνουν τις 6.500, αντιλαμβάνεται τα δραματικά κενά του συστήματος υγείας αλλά και το υγειονομικό φορτίο που σηκώνουν μαζί με τους μόνιμους γιατρούς και οι επικουρικοί.
«Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος ασθενών και υγειονομικών, και να καλύψει όλα τα κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας» ανέφερε το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, με επικεφαλής την κυρία Αφροδίτη Ρέτζιου, και κάλεσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της Ομοσπονδίας, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου καθώς και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω απο το υπουργείο Υγείας και να διεκδικήσουν «να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός, να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».