Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κρούσμα της λοίμωξης που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα κουνουπιού μολυσμένου με τον ιό του Δυτικού Νείλου, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ηλιούπολη Αττικής.
Αργά αλλα σταθερά συνεχίζεται η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Μια ακόμη εστία, μια νέα επηρεαζόμενη περιοχή οπως ονομάζεται από τους ειδικούς κάθε νέος Δήμος όπου καταγράφεται επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, προστέθηκε στον σχετικό κατάλογο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κρούσμα της λοίμωξης που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα κουνουπιού μολυσμένου με τον ιό του Δυτικού Νείλου, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ηλιούπολη Αττικής.
Μεχρι και την περασμένη Πέμπτη τα κρούσματα που είχαν εμφανιστεί και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, αφορούσαν τις περιοχές των Μεγάρων Αττικης, της Τανάγρας Βοιωτίας και της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης.
Κατά την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν επίσης δύο νέα κρούσματα στα Μέγαρα. Η συγκεκριμένη περιοχή ήταν η πρώτη εστία μετάδοσης του ιού και οπως δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένει…πρώτη αριθμητικά, καθώς από τα 12 κρουσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, τα οκτώ έχουν εμφανιστεί στα Μέγαρα. Και οι 12 ασθενείς νοσηλεύτηκαν με σοβαρές εκδηλώσεις του κεντρικού νευρικού συστηματος, εκτός από εναν που εκδήλωσε μόνον πυρετό.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο μικρός αριθμός των κρούσματων κρατά σε επαγρύπνηση τους ειδικούς. Κι αυτό διότι, αφενός μεν η πορεία του ιού έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, αφετέρου γιατι έχουν πάντοτε υπόψη τους τα στοιχεία της όρο -επιδημιολογικής μελέτης που είχε εκπονηθεί το 2010.
Συμφωνα με αυτήν, για κάθε κρούσμα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίζεται με σοβαρές εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία παράλυση, υπάρχουν στην κοινότητα περίπου 140 άτομα που μολύνθηκαν αλλα δεν νόσησαν ή νόσησαν με ήπια συμπτώματα, όπως πχ εμπύρετο νόσημα. Αυτο σημαίνει ότι τα 12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιστοιχούν σε 1.680 άτομα που μολύνθηκαν από τα κουνούπια που είχαν τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Οι ειδικοί, όπως σε καθε εβδομαδιαία έκθεση, υπενθυμίζουν σε όλους -και ιδίως στους κατοίκους των επηρεαζόμενων περιοχών- να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στις οικίες, τις αυλές τους και φυσικα στους εαυτούς τους και να μην αφήνουν κανένα…περιθώριο στους πληθυσμούς των κουνουπιών να τους “επιτεθούν” και ενδεχομένως να τους μολύνουν.
Σε ύφεση η ιλαρά
Μειωμένη χαρακτηρίζεται πλέον από τους ειδικούς και η κυκλοφορία της ιλαράς.
Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα της νόσου. Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς ανέρχεται σε 3.220 κρούσματα, από τον Μάιο του 2017 μέχρι και σήμερα.
Κατα το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί και τέσσερις θάνατοι. Οι δυο αφορούσαν ανεμβολιαςτο βρέφος και έφηβο απο πληθυσμό Ρομά, οι άλλοι δυο άτομα του γενικού πληθυςμου – τα θύματα ηταν μια 34χρονη μητέρα που δεν είχε λαβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και εναν νεαρό άνδρα, ανοσοκατεσταλμένο που παρά τον εμβολιασμό, νόσησε, εμφάνισε επιπλοκές και κατέληξε.