Αύξηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως και της λευχαιμίας από τη χρήση κεραμοβαμβάκων στη θερμομόνωση κτιρίων, διαπίστωσαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σινσινάτι και του Γουινσκόνσιν, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε, πριν από έξι μήνες στο επιστημονικό περιοδικό Ιnhalation Toxicology.
Όπως ανέφερε στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στην έρευνα που έγινε σε βάθος 30 ετών, εξετάστηκε η θνητότητα και η νοσηρότητα των κεραμοβαμβάκων, που είναι παρόμοια υλικά με τους πετροβάμβακες και τους υαλοβάμβακες και ενίοτε χρησιμοποιούνται μαζί.
«Οι υαλοβάμβακες και οι πετροβάμβακες είναι υλικά για μόνωση των σπιτιών, διαφημίζονται ως απόλυτα ασφαλή από τις εταιρείες που τα εμπορεύονται και αντικατέστησαν ένα παλιό μονωτικό υλικό, τον αμίαντο, που ναι μεν ήταν καλό θερμομονωτικό υλικό, απεδείχθη όμως σε πολλές σοβαρές μελέτες ότι προκαλεί αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα και του υπεζωκότα, και για αυτό η χρήση του απαγορεύθηκε». Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος τα συνθετικά αυτά υλικά και κατά τη διαδικασία παρασκευής τους, και όταν τοποθετηθούν στο κτίριο, απελευθερώνουν ίνες που είναι ακριβώς όπως η αφρικανική σκόνη. «Είναι τόσο μικρές που μπορούμε να τις εισπνεύσουμε να πάνε βαθιά μέσα στον πνεύμονα, και είτε να καθίσουν εκεί και να δράσουν βλαπτικά, είτε να μπουν στο αίμα μας και να πάνε σε άλλους ιστούς και να προκαλέσουν βλάβες».