Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πλήρη αποποινικοποίηση καλλιέργειας και χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και την απελευθέρωση της καλλιέργειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για ερευνητικούς σκοπούς, το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σύναψε πρόσφατα την πρώτη συμφωνία με μεγάλη ξένη εταιρεία για την εκπόνηση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος που αφορά στις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης.
Συγκεκριμένα, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία «GB Sciences» και μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου της κάνναβης στην Αμερική, εγκαινιάζει ένα νέο έργο, το «Canna-bolomics» το οποίο θα αναλύει τις ποικιλίες του φυτού της εταιρείας ώστε να καθορίσει εάν αυτές βοηθούν και πώς στη θεραπεία ασθενειών. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αφού η Ελλάδα υστερεί στον χώρο της έρευνας κανναβινοειδών ενώ ο πλανήτης τρέχει πλέον με ταχύτητες ιλιγγιώδεις. Ο υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος, Λέανδρος Σκαλτσούνης, Διευθυντής του τμήματος Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει πως «το εργαστήριό μας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, έχουν το πιο μεγάλο κέντρο αριστείας και είμαστε το πρώτο εργαστήριο κάνναβης στην Ελλάδα από το 2016.
Έχουμε κάνει έρευνες, έχουμε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και η επιστημονική κοινότητα μας γνωρίζει. Εμείς παρεμβαίνουμε στις αναλύσεις του φυτού. Τα εκχυλίσματα κάνναβης έρχονται από την αμερικανική εταιρεία και εμείς θα κάνουμε τις αναλύσεις και ουσιαστικά θα χαρτογραφήσουμε την παγκόσμια κάνναβη. Θα ερευνήσουμε τι ποσοστό από τα κανναβινοειδή περιέχει. Είναι επίσης σημαντικό γιατί στην χρηματοδότηση συμμετέχει και το πανεπιστήμιο μαζί με την αμερικάνικη εταιρεία. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάμε, μαζί με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψηφίους διδάκτορες».
Η «GB Sciences», είναι μια εταιρεία αφιερωμένη στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη και συνεργάζεται με πανεπιστήμια ή ερευνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο προσφέροντας τεχνογνωσία και καινοτόμες προτάσεις. Οι σχετικές δοκιμές που κάνει η εταιρεία μετράνε δέκα περίπου κανναβινοειδή και είκοσι ένα τερπενοειδή του φυτού, ενώ όπως έχει αναφέρει ο Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας Dr. Andrea Small-Howard, «οι νέες αναλύσεις με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε νέες ενώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν πρόσθετα ιατρικά οφέλη για νέα θεραπευτικά μείγματα».
Ελεύθερη η καλλιέργεια κάνναβης στα Πανεπιστήμια της χώρας
Με κοινή υπουργική απόφαση από τον Ιούνιο του 2018, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μπορούν πλέον ελεύθερα να καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη για ερευνητικούς σκοπούς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 2392/2018), «στα δημόσια ερευνητικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας επιτρέπεται, για ερευνητικούς- πειραματικούς σκοπούς, η καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε έκταση πέντε στρεμμάτων το ανώτερο, ανά ποικιλία και καλλιεργητική περίοδο». Ήδη, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το ΤΕΙ Λάρισας ξεκίνησαν την καλλιέργεια του φυτού.
Μάλιστα, στο ΤΕΙ της θεσσαλικής πόλης η πρώτη για φέτος συγκομιδή κάνναβης πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε η από την πειραματική καλλιέργεια του ΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών με σκοπό να προκύψουν συμπεράσματα χρήσιμα για τον αγροτικό και βιομηχανικό κόσμο της χώρας. Ο υφυπουργός δεν έκρυψε πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια δηλώνοντας «αναζητούμε στοχευμένους τρόπους και συγκεκριμένα κίνητρα, σε συνεργασία πάντα με τη βιομηχανία για να ξεκινήσει η καλλιέργεια και εκτός πειραματικών αγρών.
Στην εξάπλωση του φυτού θα συμβάλει αποφασιστικά η παρουσία της βιομηχανίας, η οποία θα απορροφήσει το προϊόν. Υπενθυμίζω πως οι μεμονωμένοι αγρότες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχουν. Όμως θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών. Ουσιαστικά, θα δίνεται ενιαία έγκριση για μία παραγωγική διαδικασία που ξεκινάει από τον σπόρο και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν».
Η υπεύθυνη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελένη Βογιατζή–Καμβούκου επεσήμανε πως «αυτή την στιγμή ο αγρός μας είναι ένα στρέμμα. Εμείς εφαρμόζουμε διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές για να δούμε αφενός μεν την απόδοση σε ίνα και αιθέριο έλαιο και στη συνέχεια θα κάνουμε αναλύσεις προκειμένου να διαπιστώσουμε το είδος και την ποσότητα των κανναβινοειδών που περιέχει.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Έχουμε τα αποτελέσματα από μια πειραματική δουλειά που έγινε πέρυσι αλλά επαναλαμβάνουμε το πείραμα για να έχουμε σεβαστά αποτελέσματα προς δημοσίευση. Χρειάζονται δυο με τρία έτη». Μετά από αυτήν την έρευνα τα στοιχεία θα βοηθήσουν τον καλλιεργητή να επιλέξει την μέθοδο που πρέπει να εφαρμόσει, την καλλιεργητική τεχνική για να έχει τη μεγίστη πρόσοδο με το ελάχιστο κόστος και την καλύτερη ποιότητα. Επίσης, από τον προσδιορισμό των κανναβινοειδών μπορεί να κατευθυνθεί η καλλιέργεια προς συγκεκριμένη βιομηχανική κρίση, είτε για παραφαρμακευτικά σκευάσματα είτε και για φαρμακευτικά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.