Ο νευροχειρούργος Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου στο fb του:
«Με αφορμή τον χθεσινό τραυματισμό του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού κι επειδή σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο άκουσα πάλι τα γνωστά περί «του γύρισε η γλώσσα», το σχολιάζω επειδή αυτή η μυθολογία μπορεί να προκαλέσει ζημιές:
Όταν κάποιος λόγω σωματικής προσπάθειας υπεραερίζει (π.χ. αθλητής σε αγώνα) τότε το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα του, πέφτει. Αν υποστεί λόγω τραυματισμού εγκεφαλική διάσειση, τότε για λίγα λεπτά (μέχρι να ανακτήσει ο τραυματίας επίπεδο συνείδησης) αναστέλλεται η λειτουργία του εκούσιου αναπνευστικού κέντρου στον εγκέφαλο (του κέντρου εκείνου με το οποίο αναπνέουμε συνειδητά ελέγχοντας εισπνοή και εκπνοή).
Από την άλλη, το ακούσιο αυτόματο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφαλικού στελέχους (με το οποίο αναπνέουμε όταν δεν «σκεφτόμαστε» τις αναπνευστικές μας κινήσεις, και που είναι αυτονόητα το σημαντικό ζωτικό κέντρο) αντιδρά κυρίως σε χημικό ερέθισμα : στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα.
Άρα μέχρι να ανέβουν αυτά τα επίπεδα και να ενεργοποιηθεί το ακούσιο αναπνευστικό κέντρο ο τραυματίας που είναι αναίσθητος λόγω εγκεφαλικής διάσεισης και που πριν τραυματιστεί υπεραέριζε λόγω σωματικής προσπάθειας, μπορεί να εμφανίσει άπνοια για δευτερόλεπτα ή ακόμα και για 1 -2 λεπτά χωρίς να επηρρεαστεί η καρδιακή λειτουργία. Μόλις ανέβουν τα επίπεδα (η μερική τάση) του διοξειδίου στο αρτηριακό αίμα, η αναπνευστική λειτουργία επανέρχεται μόνη της.
Άρα : ΜΗΝ βάζετε αντικείμενα ΜΕΣΑ στο στόμα του τραυματία για να … «γυρίσετε την γλώσσα στην θέση της» (έχουν συμβεί τραγωδίες). Απλά γυρίστε τον προσεκτικά στο πλάι έχοντας ίσιο όλο το σώμα ΧΩΡΙΣ να του στρίψετε τον αυχένα (γιατί σπάνια μπορεί να υπάρχει τραυματισμός και της αυχενικής σπονδυλικής στήλης) και βάλτε κάτι κάτω από το μάγουλο (π.χ. ένα διπλωμένο πανί) ώστε να είναι σε ευθεία το κεφάλι με το υπόλοιπο σώμα. Μην κάνετε τίποτα άλλο μέχρι να προστρέξει ειδικός, γιατρός ή διασώστης.
Ευχαριστώ»