Όλοι έχουμε ζαλιστεί αλλά και (σχεδόν) όλοι έχουμε λιποθυμήσει στη ζωή μας.
Ίλιγγος, σκοτοδίνη ή απλώς ζαλάδα έχουμε βιώσει αρκετές φορές, χωρίς κάποιο ανησυχητικό λόγο ή αποτέλεσμα.
Τι μας κάνει όμως να ζαλιζόμαστε ή και να χάνουμε τις αισθήσεις μας;
Από ό,τι φαίνεται, έχει να κάνει με την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.
Μερικοί λόγοι που νιώθουμε ζαλάδα και τάση προς λιποθυμία, είναι οι εξής:
Αφυδάτωση
Ζαλιζόμαστε όταν κάνει ζέστη, καθώς ιδρώνουμε και έχουμε απώλεια υγρών. Η ζέστη ερεθίζει το νευρικό σύστημα που προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαπλώσεις για να νιώσεις καλύτερα.
Το να σηκώνεσαι γρήγορα
Γνωστό σύμπτωμα το να ζαλιζόμαστε όταν σηκωνόμαστε απότομα και να βλέπουμε μαύρες κουκκίδες. Αυτό ονομάζεται ορθοστατική υπόταση, καθώς πέφτει απότομα η αρτηριακή πίεση.
Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
Η αρρυθμία όπως και η ξαφνική έκπληξη μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή και λιποθυμία.
Προβλήματα στις βαλβίδες της καρδιάς
Προβλήματα στις βαλβίδες σημαίνει ότι η καρδιά δουλεύει πιο σκληρά στο να διανέμει το αίμα σε όλο το σώμα.
Παρενέργειες φαρμάκων
Παυσίπονα, χάπια και άλλα φάρμακα μπορεί να σου προκαλούν ζάλη ή να νιώθεις το κεφάλι σου βαρύ. Επίσης, αν έχεις αλλεργία σε κάποια φάρμακα, μπορεί να σου προκαλούν αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση. Πάλι συνδέεται με τον εγκέφαλο, την πτώση της πίεσης του αίματος ή του παλμού της καρδιάς.
Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σου προκαλούν ζαλάδα, καθώς ο εγκέφαλος δεν παίρνει αρκετά «καύσιμα» ώστε να λειτουργήσει σωστά. Αυτό το «καύσιμο» είναι η γλυκόζη, που χρειάζεται για ενέργεια. Αυτό λύνεται με σωστή διατροφή.
Γρίπη
Η ζαλάδα κατά την γρίπη (πυρετός, πόνος, κρυάδες, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, συνάχι) είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης και του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση υγρών και φαγητού θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα και να μην τα βλέπεις όλα θολά.
Εγκεφαλικό
Η ζάλη μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα εγκεφαλικού, σε συνδυασμό με δυσκολία ομιλίας, αδυναμία στους μύες, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Αυτή είναι η πιο σοβαρή κατάσταση και πρέπει να απευθυνθείς αμέσως σε γιατρό ή νοσοκομείο. Μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη θρόμβου στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε ισχαιμικό επεισόδιο.