Η απώλεια μαλλιών είναι ένα κοινό πρόβλημα και -εκτός ως φυσιολογικό αποτέλεσμα γήρανσης- μπορεί να προκληθεί από απώλεια βάρους, ή άγχος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, θα μπορούσε να υποδεικνύει κάτι σοβαρότερο.
Η αραίωση στα μαλλιά, γνωστή και ως αλωπεκία, είναι πολύ συχνή. Συνήθως συμβαίνει για κάποιον πολύ απλό λόγο. Θα μπορούσε να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών, όπως η έλλειψη σιδήρου και ψευδαργύρου, ή θα μπορούσε να είναι γενετική.
Οι μισοί άνδρες βιώνουν κάποιο είδος φαλάκρας μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η φαλάκρα ξεκινάει συνήθως από την 3η δεκαετία ζωής του άνδρα (20-30 ετών) και ακολουθεί ένα μοτίβο μιας υποχωρητικής γραμμής τριχών, ακολουθούμενη από αραίωση των μαλλιών στην κορυφή και τους κροτάφους.
Και οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν κάτι παρόμοιο, γνωστό ως θηλυκή φαλάκρα, κυρίως μετά από την εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι άνθρωποι συνήθως χάνουν 50-100 τρίχες την ημέρα. Αν κάποιος χάνει περισσότερες από αυτές, μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η απώλεια βάρους, κάποια πρόσφατη γέννα, κάποια χειρουργική επέμβαση, ανάρρωση από μια ασθένεια, ή το έντονο στρες.
Αυτή η απώλεια μαλλιών είναι συνήθως προσωρινή και οι τρίχες σας συνήθως ανακάμπτει. Ωστόσο, μερικές φορές η απώλεια μαλλιών μπορεί να σημάνει κάτι πιο σοβαρό που συμβαίνει στο σώμα.
Αραίωση στα μαλλιά: Πιθανός υποθυρεοειδισμός
Αυτό συμβαίνει όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας, δηάδή δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζει 15 σε κάθε 1.000 γυναίκες και 1 στους 1.000 άνδρες.
Μαζί με την αύξηση βάρους, την κατάθλιψη και την κούραση, η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο να έχει κάποιος τριχόπτωση, χωρίς άλλα συνοδευτικά συμπτώματα.
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με λήψη ημερήσιων χαπιών ορμονικής επαναφοράς.
Αραίωση στα μαλλιά: Σημάδι καρκίνου
Είναι γνωστό ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου με τη μορφή χημειοθεραπείας είναι γνωστό ότι προκαλεί την απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια, η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι εξαρχής ένα σημάδι ορισμένων τύπων καρκίνου.
Ένα παράδειγμα είναι το λέμφωμα Χότζκιν (Hodgkin). Είναι ένας σπάνιος καρκίνος που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα.
Τα συνηθισμένα συμπτώματα αυτής της δυνητικά θανατηφόρου κατάστασης περιλαμβάνουν επίμονη κόπωση, πυρετό και οίδημα των λεμφαδένων στον λαιμό, τις μασχάλες, ή την βουβωνική χώρα. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί και με σημαντική αραίωση στα μαλλιά.
Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αρκείστε ΠΟΤΕ στα όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο. Να τα χρησιμοποιείτε μόνο ως “μπούσουλα” για το τι μπορεί να έχετε. ΠΑΝΤΑ να ενημερώνετε τον γιατρό σας, αν πιστεύετε ότι έχετε συμπτώματα κάποιας πάθησης.
Αραίωση στα μαλλιά: Πιθανή περίπτωση του αυτοάνοσου “λύκου”
Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση νόσος, όπου το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του και προκαλεί σοβαρή κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις. Η απώλεια μαλλιών είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της πάθησης και, μάλιστα, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα της σημάδια.
Οι τρίχες μπορεί να γίνουν εύθραυστες και να δημιουργηθούν “μπαλώματα” χωρίς τρίχες στο κεφάλι.
Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν λέπτυνση της γενειάδας, των φρυδιών, των βλεφαρίδων και άλλων τριχών του σώματος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.