Ο επιπεφυκότας είναι ένας λεπτός ημιδιαφανής βλεννογόνος που καλύπτει την πίσω επιφάνεια των βλεφάρων και την εμπρός επιφάνεια του σκληρού χιτώνα του ματιού.

Αποτελείται από συνδετικό ιστό, αγγεία και πλήθος κυττάρων που παράγουν δάκρυα και χημικές ουσίες.

Ο επιπεφυκότας συμβάλλει στη φυσική και χημική ανοσία του ματιού εμποδίζοντας μικρόβια να εισέλθουν στο μάτι, αλλά και στην παραγωγή δακρύων.

Οι παθήσεις του επιπεφυκότα περιλαμβάνουν:

– Φλεγμονές (επιπεφυκίτιδα), όπως αλλεργίες, λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα
– Υπερπλασίες, όπως πτερύγιο, στεάτιο, μελάνωση, σπίλος
– Όγκοι, όπως μελάνωμα, λέμφωμα, καρκίνωμα

Τα μάτια κοκκινίζουν όταν στον επιπεφυκότα αναπτύσσεται φλεγμονή ή μόλυνση. Αν παρατηρώντας τα μάτια σας διαπιστώσετε ότι το λευκό μέρος είναι μικρότερο και το ροζ/κόκκινο μεγαλύτερο, μην το αμελήσετε. Μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή έλλειψη ύπνου, αλλά και στις παρακάτω πέντε κοινές αιτίες:

Επιπεφυκίτιδα

Η φλεγμονή ή μόλυνση του επιπεφυκότα προκαλεί κοκκίνισμα των ματιών. Σε σπάνιες περιπτώσεις που αφορούν μωρά, μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα των δακρυϊκών αδένων. Η επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτική και συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κνησμός, εκκρίσεις και δάκρυα. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, σπάνια έχει επιπτώσεις στην όραση.

Υπερβολική χρήση οφθαλμικών σταγόνων

Εάν χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες για τη θεραπεία οποιουδήποτε προβλήματος των ματιών, βεβαιωθείτε ότι κάνετε ορθή χρήση. Αυτό δεν αφορά μόνο τον τρόπο αλλά και τη συχνότητα. Πολλές οφθαλμικές σταγόνες περιέχουν συστατικά που προκαλούν στένωση των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια. Όταν όμως χρησιμοποιούνται υπερβολικά, προκαλούν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και ερυθρότητα των ματιών.

Φθαρμένοι φακοί επαφής

Εάν τα μάτια σας κοκκινίσουν ενώ φοράτε φακούς επαφής, είναι πιθανό οι φακοί να έχουν φθαρεί ή να είναι πολύ σφιχτοί για τα μάτια σας. Όσοι φορούν φακούς επαφής, κινδυνεύουν επίσης περισσότερο να αναπτύξουν έλκος κερατοειδούς. Το έλκος σχηματίζεται με τον τραυματισμό της επιφάνειας του κερατοειδούς χιτώνα.

Τα μικρά, επιφανειακά και στην περιφέρεια του κερατοειδή έλκη δεν είναι επικίνδυνα για την όραση και αντιμετωπίζονται εύκολα. Τα μεγάλα, βαθιά και στο κέντρο του κερατοειδή έλκη είναι επικίνδυνα και είναι σε θέση να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην όραση και την ακεραιότητα του κερατοειδή, όπως ουλή, αστιγματισμό, παθολογικά αγγεία (νεοαγγεία) κ.ά.

Τα βακτηριδιακά έλκη τείνουν να προκαλούν αρκετό πόνο και συσχετίζονται συνήθως με μια οπή στο επιθήλιο (την επιφανειακή στιβάδα του κερατοειδούς). Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες φροντίδας και αποφεύγετε τα συνηθισμένα λάθη κατά το χειρισμό των φακών.

Περιβαλλοντικοί ρύποι

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, τον ξηρό αέρα, τα σωματίδια σκόνης και άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους, ερεθίζουν τα μάτια. Σε κάποιους ανθρώπους, μπορεί να ευθύνεται ακόμη και η υπερβολική έκθεση στο φως του ήλιου χωρίς επαρκή προστασία.

Επιπλέον, αν κολυμπάτε, τα μάτια σας μπορεί να κοκκινίσουν ως αντίδραση στο χλώριο ή άλλες επιβλαβείς ουσίες στο νερό της πισίνας. Τα μάτια των παιδιών μπορεί να γίνουν κόκκινα λόγω της έκθεσης σε πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες υπάρχουν στα καθαριστικά, σε διαλύτες, χρώματα κλπ.

Υπερβολικός χρόνος παραμονής σε οθόνη

Εάν περνάτε πολύ χρόνο μπροστά στη οθόνη του υπολογιστή τα μάτια κουράζονται και εκδηλώνονται συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κοκκίνισμα των ματιών, θολή όραση και αδυναμία εστίασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι σημαντικό να ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας προκειμένου να ενυδατώνονται και να κάνετε διαλείμματα προκειμένου να κοιτάτε σε μακρινή απόσταση.