Μία φορά το μήνα, χρειάζεται απαραιτήτως να καθαρίζουμε το στρώμα μας για να μην γεμίζει με τα ενοχλητικά ακάρεα που προκαλούν αλλεργίες και ταράζουν τον ύπνο μας.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι πολύ απλό:
Μία φορά το μήνα μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική μας σκούπα για να το περνάμε, πιέζοντας σταθερά όλη την επιφάνειά του και ειδικά στα σημεία που βαθουλώνουν.
Αυτό βοηθάει γιατί τα ακάρεα αγαπούν το ζεστό περιβάλλον γι’αυτό αυτή η τακτική σε συνδυασμό με την συχνή αλλαγή των σεντονιών, είναι οι καλύτερες λύσεις για να τα απομακρύνεις.
Τι είναι όμως τα ακάρεα ή άκαρι όπως επιστημονικά ονομάζετε;
Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου.
Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 χιλιοστά και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του χιλιοστόμετρου, μπορούν να κάνουν φωλιά ακόμη και στο θύλακα μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα ακάρεα βρίσκονται σχεδόν παντού στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας, σε βάθος ακόμη και ως 10 μέτρα μέσα σε έδαφος με ανόργανα υλικά, σε πολικές ή τροπικές περιοχές και ερήμους, σε κρύες ή θερμές πηγές, σε θαλάσσια βάθη ως και 5.000 μέτρα κλπ.
Εκτιμάται ότι έχουν περιγραφεί γύρω στα 48.200 είδη ακάρεων, σε συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο είδη που ζουν σήμερα. Φαίνεται πως είναι από τους πιο παλαιούς οργανισμούς πάνω στη Γη και εμφανίστηκαν 400 εκατομμύρια χρόνια πριν στον πλανήτη, ενώ σήμερα ζει το 5% των ειδών που έχουν ποτέ εμφανιστεί.