ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Σκάνδαλο μεγατόνων: Καρκινογόνο το ταλκ για μωρά της Johnson & Johnson! Το γνώριζαν εδώ και… 47 χρόνια

Σκάνδαλο μεγατόνων: Καρκινογόνο το ταλκ για μωρά της Johnson & Johnson! Το γνώριζαν εδώ και… 47 χρόνια

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη πως ο αμερικανικός “κολοσσός” Johnson & Johnson γνώριζε επί δεκαετίες ότι το ταλκ Baby Powder περιείχε αμίαντο, μια ουσία που θεωρείται καρκινογόνα!

Η σχετική έρευνα του Reuters μάλιστα είχε “αντίκτυπο” και στην μετοχή της Johnson & Johnson, η οποία υποχώρησε άνω του 10% και πιθανότατα θα καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευταία 16 χρόνια.

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έρευνα αυτή, καθώς η εταιρεία φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων βρίσκεται αντιμέτωπη με χιλιάδες αγωγές, κυρίως από γυναίκες και συγγενείς τους που ασθένησαν ή πέθαναν από καρκίνο.

Το γνωρίζουν τουλάχιστον 47 χρόνια!

Σύμφωνα με την εκτενή έρευνα του πρακτορείου, που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, στελέχη της J&J γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου.

Η εταιρεία μάλιστα είχε παραγγείλει και πληρώσει για μελέτες για το Baby Powder και πλήρωσε κάποιον για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Απαντώντας στην έρευνα του πρακτορείου, η J&J εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι “οποιαδήποτε υπόνοια” ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ “είναι ψευδής”. “Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο”, σημείωσε ο Έρνι Νιούβιτς, ο αντιπρόεδρος της, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επιμένει στα… δικά της η εταιρεία

Η εταιρεία επιμένει ότι το Baby Powder δεν περιέχει αμίαντο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του προϊόντος της.

Σύμφωνα με το Reuters, το 1976 η J&J διαβεβαίωσε την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι δεν εντοπίστηκε αμίαντος “σε κανένα δείγμα” του ταλκ που είχε παραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι τον Οκτώβριο του 1973. Όμως τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από τρία διαφορετικά εργαστήρια, μεταξύ 1972-75, βρήκαν αμίαντο στο ταλκ.

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών. Τα προϊόντα αυτά κατηγορούνται επίσης ότι προκαλούν μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο και θανατηφόρο τύπο καρκίνου που συχνά ξεκινά από τον υπεζωκότα ή το περιτόναιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μολονότι η J&J δεσπόζει στην αγορά σκόνης ταλκ εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων αυτών ήταν μόλις το 0,5% των 76,5 δισεκατομμυρίων που κέρδισε την περασμένη χρονιά. Στο σύνολο των αγωγών σε βάρος της εταιρείας για πρόκληση σωματικών βλαβών, οι υποθέσεις που σχετίζονται με το ταλκ αποτελούν λιγότερο από το 10%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.