Μπορεί μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή να κάνει τη διαφορά στην υγεία των ματιών και να προστατεύσει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;
Φαίνεται πως ναι, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας αυστραλιανής επιστημονικής μελέτης, η οποία υπέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός φρούτου με μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Φλαβονοειδή & υγεία ματιών
Οι περισσότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της διατροφής σε παθήσεις των ματιών έχουν εστιάσει σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C, Ε και Α. Η νέα μελέτη αφορούσε τα φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που βρίσκονται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και απαντώνται σε μεγάλες ποσότητες στα μούρα, στο κόκκινο κρασί, στα καρύδια, στο πορτοκάλι και στο μήλο.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο των φλαβονοειδών στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Για τον σκοπό αυτόν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 2.000 Αυστραλών ηλικίας 50 ετών και άνω και κάλυπταν διάστημα 15 ετών.
Από όλες τις τροφές που εξετάστηκαν, ισχυρή προστασία ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας φάνηκε να παρέχουν μόνο τα πορτοκάλια, με τη μείωση του κινδύνου χάρη στην καθημερινή κατανάλωση να εκτιμάται στο εντυπωσιακό 60% ή και περισσότερο.
«Τα στοιχεία δεν έδειξαν να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε άλλες τροφές και στην προστασία των ματιών από την πάθηση» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Bamini Gopinath, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον ένα πορτοκάλι την ημέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας». Συγκεκριμένα, οι πρώτοι φάνηκε να έχουν τουλάχιστον 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη σοβαρή πάθηση των ματιών σε βάθος 15ετίας σε σύγκριση με τους δεύτερους.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πάσχουν πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη πάθηση των ματιών αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες απώλειας της όρασης και επί του παρόντος δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Έτσι, οι ερευνητές εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση προληπτικών μέτρων, όπως οι αλλαγές στη διατροφή, ενάντια στην προοδευτική καταστροφή της ωχράς κηλίδας του ματιού.