ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πορδοσάλτε...
prodeals

Αυτοί είναι οι δύο τύποι καρκίνου που συνδέονται με τη ζάχαρη

Αυτοί είναι οι δύο τύποι καρκίνου που συνδέονται με τη ζάχαρη

Το να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε πρέπει να είναι βασικός στόχος διατροφής, αλλά όχι μόνο για λόγους αδυνατίσματος, όπως, ίσως, νομίζετε.

Σύμφωνα με έρευνα για την ζάχαρη από το Κέντρο Καρκίνου Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας, τα υψηλά επίπεδα διαιτητικής ζάχαρης (δηλαδή εκείνης που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής) στην τυπική “δυτική διατροφή” αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκινικών όγκων στον μαστό, οι οποίοι τείνουν στην συνέχεια να κάνουν μετάσταση στους πνεύμονες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ειδικά η φρουκτόζη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, “ενθαρρύνει” την αύξηση των όγκων και συμβάλλει στην εξάπλωσή τους.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την διαιτητική ζάχαρη με διάφορους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου Dana Farber, ενώ και άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και της φλεγμονής στον οργανισμό, που μπορεί με την σειρά της να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Τι λένε οι ερευνητές

“Αυτή η μελέτη διερεύνησε την επίδραση της διαιτητικής ζάχαρης στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων στους αδένες του μαστού σε ποντίκια πειραματόζωα, ενώ μελετήθηκαν και οι επιμέρους μηχανισμοί που μπορεί να οδηγούν στην ανάπτυξη των όγκων”, ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Lorenzo Cohen, καθηγητής στο Κέντρο Καρκίνου Anderson, και πρόσθεσε: “Διαπιστώθηκε ότι η ζάχαρη και ειδικά η φρουκτόζη, ήταν υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της μετάστασης των υπαρχόντων καρκινικών όγκων στους πνεύμονες καθώς και για την αύξηση των ενζύμων 12-LOX και 12-ΗΕΤΕ τα οποία ευνοούν την διόγκωση των καρκινικών όγκων στον μαστό”.

Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερις ξεχωριστές μελέτες σε ποντίκια που διαχώρισαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Κάθε μία από αυτές ακολούθησε ξεχωριστή διατροφή με διαφορετικά επίπεδα σακχαρόζης και φρουκτόζης.

Διαπιστώθηκε ότι το 50%-58% των ποντικών στην εμπλουτισμένη σε σακχαρόζη διατροφή ανέπτυξαν όγκους μαστού όταν έγιναν 6 μηνών, αλλά μόνο το 30% των ποντικών σε μια διατροφή ελέγχου του αμύλου είχαν μετρήσιμους όγκους στην ίδια ηλικία. Υπήρχαν επίσης περισσότερες καρκινικές μεταστάσεις στους πνεύμονες μεταξύ των ποντικών που ακολούθησαν διατροφές υψηλότερες σε φρουκτόζη ή σακχαρόζη σε σχέση με εκείνα που ακολούθησαν διατροφή με έλεγχο του αμύλου.

Ο Cohen είπε ότι τα δεδομένα από τη μελέτη υποδηλώνουν τον σχηματισμό των ενζύμων 12-LOX και 12-HETE που προκαλείται από την ζάχαρη στα κύτταρα όγκων του μαστού, προκαλώντας την ανάπτυξη αυτών των όγκων. Είπε, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η ζάχαρη έχει άμεση ή έμμεση επίδραση στην ανάπτυξη του όγκου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 2015 στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.