ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Κίνδυνος από τα παγάκια που φτιάχνει το ψυγείο – Τι πρέπει να ξέρετε!

Κίνδυνος από τα παγάκια που φτιάχνει το ψυγείο – Τι πρέπει να ξέρετε!

Το σύστημα που έχουν πολλά ψυγεία για να παράγουν έτοιμα παγάκια φιλοξενεί πλήθος δυσάρεστων, δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων, όπως διαπίστωσε ένας κορυφαίος οργανισμός δημόσιας υγείας.

Έτσι, τα παγάκια που βγάζουν αυτά τα μηχανήματα και τα οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες νοικοκυριά κάθε μέρα, ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Τι έδειξε η έρευνα

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (National Sanitation Foundation – NSF) πήρε επιχρίσματα από 20 σπίτια στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ -σε μια προσπάθεια να βρει το πιο επικίνδυνο για βακτήρια σημείο στην μέση κουζίνα- και ανακάλυψε ότι οι περισσότερες από τις ενσωματωμένες μονάδες για παγάκια στα ψυγεία ήταν επικαλυμμένες με “ανησυχητικά υψηλά επίπεδα” ζύμης και μούχλας.

Άλλα επικίνδυνα σημεία στην κουζίνα αποδείχτηκε ότι ήταν οι σπάτουλες από καουτσούκ, τα ανοιχτήρια και οι θήκες για τα μαχαιροπήρουνα.

Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν μολυσμένα με Ε. Coli, σαλμονέλα και λιστέρια, που προκαλούν δυνητικά διάρροια, πυρετό και ακόμη και θάνατο σε άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα (ηλικιωμένοι, παιδιά, βαριά άρρωστοι κλπ).

Τι λένε οι επιστήμονες

Η μικροβιολόγος Lisa Yakas, η οποία ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Μελέτης για τα Βακτήρια που διεξήγαγε το NSF για το 2013, δήλωσε ότι ο στόχος αυτής της έρευνας δεν ήταν να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους, αλλά να δώσει μια εικόνα για τους καλύτερους τρόπους μείωσης της εξάπλωσης των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.

Μια απρόσμενη τέτοια πηγή κινδύνου είναι και τα παγάκια που παράγονται από μηχανές οι οποίες δεν καθαρίζονται σωστά ή επαρκώς.

Η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση 14 καθημερινών συσκευών κουζίνας για την παρουσία τεσσάρων διαφορετικών τύπων βακτηριδίων: e.Coli, σαλμονέλα, λιστέρια και μούχλα/ζυμομύκητες.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που συμμετείχαν θεωρούσαν ότι η πιο μολυσμένη επιφάνεια θα ήταν η οθόνη στον φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, το ψυγείο βρέθηκε ότι είναι η πιο επικίνδυνη συσκευή.

Η κα Yakas ενημέρωσε τους εθελοντές να έχουν μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού αυτών των συσκευών και να ελέγξουν τα εγχειρίδια για συγκεκριμένες οδηγίες.
Τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα

Όλα τα αντικείμενα που βρέθηκε ότι είχαν ζυμομύκητες και μούχλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους, ενώ 6 αντικείμενα περιελάμβαναν “υψηλά επίπεδα” βακτηρίων. Αυτά ήταν:

  • Το συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο
  • Η πλαστική σπάτουλα
  • Το δοχείο του μπλέντερ
  • Η συσκευή για παγάκια και η παροχή νερού στο ψυγείο
  • Το λαστιχένιο σφραγιστικό σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Ο Allison Aiello, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan, δήλωσε, ότι αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι αβλαβείς για τους υγιείς ανθρώπους, “ορισμένα στελέχη είναι πολύ μολυσματικά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες”.

Κάθε χρόνο, 48 εκατομμύρια Αμερικανοί ασθενούν με γαστρεντερίτιδα από παθογόνους μικροοργανισμούς, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου 128.000 από αυτά τα άτομα νοσηλεύονται και περίπου 3.000 πεθαίνουν, κυρίως ηλικιωμένοι ενήλικες και παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κα Yakas κατέληξε: «Το πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι: Δεν μπορείτε να αποστειρώσετε μια βρώμικη επιφάνεια. Απλώς σιγουρευτείτε ότι έχετε μια ρουτίνα καθαρισμού, ώστε να μην προκύψει συσσώρευση επικίνδυνου βιοϋλικού (μικρόβια, βακτήρια κλπ) σε αυτά τα αντικείμενα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.