Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία που λειτουργούν υπό πολικές θερμοκρασίες ανά τη χώρα, λόγω βλαβών στο σύστημα θέρμανσης.
Η νέα καταγγελία που δημοσιοποιεί η Ομοσπονδία αφορά το νοσοκομείο της Κώ, όπου όμως αναφέρει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κυρία Μαρία Μπράβου, «υπάρχει εγκατεστημένη κεντρική θέρμανση αλλά δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. Με αποτέλεσμα όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι αλλά και οι διάδρομοι όλων των κλινικών να είναι κρύοι».
Σύμφωνα με την ίδια, «τα δωμάτια των ασθενών, τα γραφεία και οι στάσεις των νοσηλευτών έχουν air condition. Με κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη ή τη μη-σωστή χρήση που γίνεται πολλές φορές με τα κλιματιστικά, ή ακόμα και για την ελλιπή συντήρησή τους που τη μια έχουμε και την άλλη όχι. Επίσης πολλές φορές η συντήρηση ή η τεχνική υποστήριξη γίνεται από δωρεές, εθελοντές. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι ασθενείς να φέρνουν θερμαντικά σώματα από τα σπίτια τους ή να δίνουμε τρεις τρεις τις κουβέρτες».
Τέλος, όπως αναφέρει πρόβλημα υπάρχει και στο χειρουργείο όπου μόνο η μια αίθουσα έχει σωστή θερμοκρασία. ΟΙ άλλοι χώροι, όπως η αίθουσα ανάνηψης, η στάση νοσηλευτών και το σηπτικό χειρουργείο έχουν θερμοκρασία 13,5°C.
Θέρμανση part-time στο νοσοκομείο Άρτας
Τον συνδυασμό των πολικών θερμοκρασιών στην Άρτα με την έλλειψη πετρελαίου στο νοσοκομείο βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι. Τις καταγγελίες κάνει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσηλευτικού Ιδρύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να επαρκέσει το πετρέλαιο το οποίο το προμηθεύονται κάθε μέρα με απευθείας αναθέσεις, το καλοριφέρ λειτουργεί δέκα ώρες την ημέρα!
«Σχεδόν μια εβδομάδα έχει περάσει με πολικές θερμοκρασίες στο νομό Άρτας και η κατάσταση θέρμανσης στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ του νομού είναι προβληματική.
Η κεντρική λειτουργία της θέρμανσης περιορίζεται στις 10 ώρες το 24ωρο, ενώ η παροχή ζεστού νερού σταματάει στις 11 το βράδυ.
Η προμήθεια πετρελαίου για τις ανάγκες του Νοσοκομείου γίνεται με διαδικασίες καθημερινών αναθέσεων, χωρίς να καλύπτονται πλήρως ούτε καν οι άμεσες ανάγκες καθώς στις διαγωνιστικές διαδικασίες δεν συμμετέχουν οι πρατηριούχοι και οι εταιρείες παροχής και διανομής πετρελαίου.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές του Νοσοκομείου, του οποίου η κάλυψη αυτή την περίοδο αγγίζει σε ποσοστό κατά μέσο όρο το 90%, αναγκάζονται να φέρνουν θερμαντικά σώματα από τα σπίτια τους, ενώ προσπαθούν με οποιοδήποτε μέσο να περιορίσουν τις απώλειες θέρμανσης του κτιρίου» καταγγέλλει το Σωματείο.