ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Πονόλαιμος που δεν υποχωρεί: Πότε είναι σύμπτωμα καρκίνου;

Πονόλαιμος που δεν υποχωρεί: Πότε είναι σύμπτωμα καρκίνου;

Ένας επίμονος πονόλαιμος, δυσκολία στην κατάποση και πρησμένοι αδένες είναι όλα συμπτώματα κρυολογήματος, ή πυρετού, αλλά μπορούν επίσης να είναι σημάδια ενός σπάνιου, αλλά θανατηφόρου καρκίνου.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι αντιμετωπίσιμος και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτεί εντελώς, αλλά μερικές φορές μπορεί να επανεμφανιστεί μετά την θεραπεία.

Αν και θεωρείται σπάνιος τύπος καρκίνου, τα συμπτώματα δεν πρέπει να παραβλεφθούν

Συμπτώματα

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μια ανώδυνη μάζα, ή πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Ωστόσο, μόνο 1 στις 20 τέτοιες περιπτώσεις είναι, όντως καρκίνος

  • Πρησμένοι αδένες στο λαιμό
  • Ανεξήγητη βραχνάδα, που δεν βελτιώνεται μετά από μερικές εβδομάδες
  • Πονόλαιμος που δεν υποχωρεί
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • πονόλαιμος

Το NHS συμβουλεύει: «Δείτε τον γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς. Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε λιγότερο σοβαρές αιτίες, όπως σε ένα διογκωμένο θυρεοειδή, οπότε είναι σημαντικό να τα ελέγξετε. (…) Ο γιατρός σας θα εξετάσει τον λαιμό σας και μπορεί να αποφασίσει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής σας. (…) Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσατε να έχετε καρκίνο, ή αν δεν είναι σίγουρος για το τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, ο γιατρός θα σας παραπέμψει για περισσότερες εξετάσεις”.

Η πιθανότητα να εκδηλώσετε καρκίνο του θυρεοειδούς αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες. Είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε γυναίκες ηλικίας 30- 40 ετών.

Αίτια

Η επιστήμη δεν έχει κατανοήσει ακόμα πλήρως τι προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς, αλλά τα παρακάτω μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του:

Έκθεση σε ακτινοβολία, ιδιαίτερα αν αυτό ήταν σε νεαρή ηλικία. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την ακούσια έκθεση όσο και την ιατρική έκθεση (ακτινοθεραπεία)

Το να έχετε μια μη-καρκινική ασθένεια του θυρεοειδούς, όπως έναν διογκωμένο θυρεοειδή, ή μια φλεγμονή του θυρεοειδούς

Κληρονομικές γενετικές παθήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία τύπου 2 (multiple endocrine neoplasia type 2), ή μια πάθηση του εντέρου που ονομάζεται οικογενής αδενωματώδης πολυπόθεση (familial adenomatous polyposis)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλα μέλη στο στενό σας οικογενειακό περιβάλλον με καρκίνο του θυρεοειδούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.