Σε όλους έχει τύχει, κάποια στιγμή, να καταφύγουν στη λύση του συσκευασμένου κοτόπουλου από το ψυγείο του σούπερ μάρκετ.
Αν και πάντα αναγράφεται η ημερομηνία συσκευασίας και λήξης τους (σε συνθήκες συντήρησης ψυγείου πάντα), κάτω από το σελοφάν, όλα μοιάζουν ίδια και, πραγματικά, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις αν είναι όντως φρέσκα.
Για να ξέρετε τι αγοράζετε, τι μαγειρεύετε και τελικά βάζετε στο πιάτο και στον οργανισμό σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.
Σε αυτό το σημείο, να πούμε πως ένας γενικός κανόνας που ισχύει για το ολόκληρο κοτόπουλο είναι ότι τα πόδια του πρέπει να είναι εύκαμπτα, το κόκκαλο στο στήθος πρέπει να το αισθάνεστε μαλακό και σαν εικόνα να μοιάζει αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
Όσον αφορά τις διάφανες συσκευασίες, μπορείτε να «τσεκάρετε» τα παρακάτω:
Πιέστε την επιφάνεια του κοτόπουλου
Το φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να επανέλθει στο αρχικό του σχήμα αφού το πιέσετε. Ένα όχι και τόσο φρέσκο κομμάτι θα το αισθανθείτε πιο σκληρό καθώς το πιέζετε και, πιθανότατα, το «σώμα» του θα βυθιστεί, αντί να επανέλθει στη ζωηρή του εκδοχή.
Ακόμα ένα στοιχείο που αξίζει την προσοχή σας είναι αν το κοτόπουλο σας φαίνεται παραφουσκωμένο. Είναι σημάδι ότι το έχουν «φουσκώσει» ενέσιμα με νερό- ένα τρικ που κάνουν οι προμηθευτές ώστε το κοτόπουλο να ζυγίζει περισσότερο σε βάρος.
Το χρώμα του
Τα φρέσκα κομμάτια πάντα, μα πάντα, έχουν καθαρό ροζ χρώμα. Αν σας φαίνεται κάπως πιο γκρι η απόχρωση ή πιο «διάφανη» είναι και τα δύο σημάδια ότι βρίσκεται περισσότερο καιρό στα ράφια του ψυγείου απ’ όσο είθισται.
Το χρώμα του λίπους του
Στο όσο το δυνατόν πιο φρέσκο κοτόπουλο, το λίπος (αυτές οι λευκές, παχιές γραμμές) είναι πάντα λευκές ή κίτρινες, ποτέ γκρι ή αποχρωματισμένες.
Την ημερομηνία συσκευασίας
Μπορεί σε συνθήκες κατάψυξης να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σε συνθήκες συντήρησης δεν ισχύει το ίδιο. Το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να μένει στα ράφια του σούπερ μάρκετ παραπάνω από 2-3 ημέρες