Ραγδαία αύξηση του καρκίνου του ήπατος σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, τόσο ως προς τη νοσηρότητα όσο και ως προς τη θνησιμότητα, εντοπίστηκε στην Μαγνησία, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Άλλο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι η αυξημένη θνησιμότητα από εγκεφαλικά επεισόδια. Τα περιστατικά καρκίνου του ήπατος είναι τριπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κατανάλωση του αλκοόλ ενώ τα εγκεφαλικά 4 φορές περισσότερα.
Σύμφωνα με το e-thessalia.gr τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Π.Θ. στον Βόλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν 45% περισσότεροι θάνατοι στη Μαγνησία από κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου, ενώ μόνο στον Δήμο Βόλου τα περιστατικά θανάτων από κακοήθη νεοπλάσματα είναι 14% περισσότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Επίσης, αυξημένοι κατά 24% είναι οι θάνατοι από κακοήθη νεοοπλάσματα οργάνων του πνευμονικού συστήματος στον ανδρικό πληθυσμό της Μαγνησίας, ενώ καταγράφηκαν περιοχές με αυξημένα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου, όπως η Μακρινίτσα.
Η έρευνα δεν ανιχνεύει τις αιτίες που προκαλούν τη νοσηρότητα, παρά μόνο αποτυπώνει την κατάσταση και εντοπίζει τις διαφορές σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Σε επόμενη φάση θα αναζητηθούν και οι αιτίες.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας του ιατρικού Τμήματος του Π.Θ., στόχος της μελέτης ήταν να γίνει μια αποτύπωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε όλη τη Θεσσαλία.
«Συγκρίναμε τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα με την υπόλοιπη Ελλάδα και είδαμε που έχουμε υψηλότερα ποσοστά. Επίσης συγκρίναμε την αυξητική τάση και είδαμε να υπάρχει συγκέντρωση κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή γεωγραφικά. Επιπλέον μελετήσαμε αν από το 2010 και μετά έχουμε αύξηση λόγω πιθανόν της οικονομικής κρίσης», εξήγησε ο ίδιος.
Η επιδημιολογική μελέτη θα αποτελέσει ένα «εργαλείο» και στόχος είναι η επικαιροποίησή της σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τα δεδομένα ελήφθησαν από την Στατιστική Υπηρεσία, από το Νοσοκομείο του Βόλου και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Στόχος είναι, σε δεύτερη φάση, να δημιουργηθεί ένα πόρταλ το οποίο θα παρέχει και οδηγίες πρόληψης για τα νοσήματα.
«Σε μια Ελλάδα που οι μύθοι τρέχουν πιο γρήγορα από την πραγματικότητα, μια τέτοια μελέτη έρχεται να βάλει τέλος στην παραφιλολογία. Έχουμε μια περιφέρεια που πρωτοπορεί» τόνισε ο πρύτανης του Π.Θ. Ζ. Μαμούρης και ευχαρίστησε τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην διεξαγωγή της μελέτης.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη υπογράμμισε ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 30.000 ευρώ και ότι τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν ως επιστημονικά δεδομένα για να συνεχιστεί η έρευνα και να εντοπιστεί η γενεσιουργός αιτία της νοσηρότητας.
«Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πολιτών και συνεργαζόμενη με τους επιστημονικούς φορείς, η Περιφέρεια δεσμεύεται ότι αυτή θα είναι η αρχή παράλληλων ενεργειών ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή», τόνισε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια και, μάλιστα, πρωτοποριακή για όλη την Ελλάδα.
«Αυτή η πρώτη αποτίμηση των προβλημάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να συνεχιστεί η προσπάθεια με τη λειτουργία ενός παρατηρητηρίου υγείας, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι πολύ σημαντικά και αυτό επιτεύχθηκε επειδή υπήρξαν συνέργειες», είπε.