Ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν μια πιθανή μέθοδο για την ανάλυση των δειγμάτων αίματος ώστε να εντοπίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, πριν καν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα.
Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Science Advances, περιγράφουν το διαγνωστικό εργαλείο και τις επιδόσεις του.
Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, παράλληλα μάχονται και για την όσο το δυνατόν πιο πρώιμη διάγνωσή της. Ο εντοπισμός ενδείξεων πριν την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων είναι καίριας σημασίας για την αξία των θεραπευτικών τακτικών που στοχεύουν στην πρόληψη της εκδήλωσης της.
Σήμερα οι γιατροί για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ υποβάλλουν τους ασθενείς είτε σε Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), είτε κάνουν ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, πρακτικές κοστοβόρες και επώδυνες. Έτσι, ανά τον κόσμο διάφορες επιστημονικές ομάδες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ανίχνευσης των πρώιμων ενδείξεων της νόσου με βάση το αίμα.
Στο πλαίσιο αυτό, τριεθνής ομάδας ειδικών ανέπτυξε μια αιματολογική εξέταση που αφήνει πολλές υποσχέσεις ως προς την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά της.
Για τον σχεδιασμό του τεστ εστίασαν στην μέτρηση των επιπέδων μιας ομάδας πρωτεϊνών σε δείγμα 238 ασθενών με γνωστική εξασθένηση που είχαν πάρει μέρος σε δύο μελέτες στην Αυστραλία. Όλοι ασθενείς είχαν υποβληθεί πριν σε PET για τον καθορισμό της γνωστικής εξασθένησης. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για την ταξινόμηση των πρωτεϊνών και στη συνέχεια ανέλυσαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων βάσει ενός αλγορίθμου μηχανικής μάθησης σχεδιασμένου να αναγνωρίζει ενδείξεις προκλινικής νόσου Αλτσχάιμερ.
Το νέο αιματολογικό τεστ δοκιμάστηκε σε μια δεύτερη ομάδα ασθενών και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι είχε 90% ακρίβεια στην συσχέτιση των αποτελεσμάτων των PET. Επίσης εντόπιζε 10 πρωτεϊνικά χαρακτηριστικά που μαζί αποτελούν έναν βιοδείκτη.
Όπως αναφέρουν στο σχετικό άρθρο, το τεστ αποτελεί την πρώτη εξέταση βιοδείκτη πλάσματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά προσθέτουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και δοκιμή του σε πραγματικές συνθήκες.
Παραμένουν όμως αισιόδοξοι ότι στο μέλλον το αιματολογικό τεστ θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμο για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε προκλινικό στάδιο.