Την τελευταία δεκαετία, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία και η κατανάλωση φαγητών με πολλά λιπαρά και πολλές θερμίδες είναι παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου.
Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η διατροφή με υψηλά λιπαρά καθιστά τα κύτταρα της εσωτερικής επιφάνειας (επιθήλιου) του εντέρου πιο επιρρεπή στο να γίνουν καρκινικά. Έτσι, αυτό που εδώ και χρόνια είχε διαπιστωθεί μέσα από επιδημιολογικές συσχετίσεις, τώρα επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά μέσω της ανακάλυψης ενός βιολογικού μηχανισμού.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Γουάιτχεντ και του Ινστιτούτου Αντικαρκινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τους καθηγητές βιολογίας Ντέηβιντ Σαμπατίνι και Ομέρ Γιλμάζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, μελέτησαν την επίπτωση της διατροφής σε πειραματόζωα (ποντίκια).
Η μελέτη δείχνει ότι η διατροφή με άφθονα λιπαρά προκαλεί πληθυσμιακή «έκρηξη» των βλαστοκυττάρων του εντέρου και επίσης τον πολλαπλασιασμό άλλων κυττάρων που συμπεριφέρονται και αυτά σαν βλαστικά, δηλαδή διαιρούνται συνεχώς και, στην πορεία, διαφοροποιούνται σε άλλα είδη κυττάρων. Όμως αυτή η διαδικασία αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν όγκοι στο έντερο.
«Όχι μόνο η διατροφή με πολλά λιπαρά αλλάζει τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, αλλά κάνει το ίδιο με τη βιολογία των μη βλαστικών κυττάρων, πράγμα που από κοινού οδηγεί σε αύξηση του σχηματισμού όγκων», δήλωσε ο Γιλμάζ.
Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες. Η νέα έρευνα δείχνει ότι, πέρα από τα παραπανίσια κιλά, το είδος της διατροφής παίζει επίσης ρόλο. Οι ερευνητές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στο να αναπτύξουν φάρμακα που θα στοχεύουν σε όγκους που αναπτύσσονται στο έντερο παχύσαρκων ανθρώπων, οι οποίοι τρώνε πολλά λιπαρά.