Με συνέντευξή του ο καθηγητής Ρομπ Νάιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, στο BBC, αποκάλυψε τα ευρήματα της έρευνάς του.
Είμαστε περισσότερο μικρόβια, πάρα άνθρωποι, αφού τα ανθρώπινα κύτταρα αποτελούν μόνο το 43% των συνολικών κυττάρων που υπάρχουν σε ένα ανθρώπινο σώμα. Τα υπόλοιπα, που είναι και περισσότερα (57%) ανήκουν σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που φιλοξενούνται στο σώμα μας ή μάλλον το έχουν αποικίσει.
Η αποκάλυψη αυτή και ο ακριβής αριθμός μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία ανίατων ασθενειών, όπως το Πάρκινσον, αφού η ασθένεια φέρεται να συνδέεται με τα μικρόβια στο κορμί μας.
«Ανακαλύπτουμε ότι αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μεταμορφώνουν πλήρως την υγεία μας με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί έως πρόσφατα» ανέφερε ο Νάιτ.
Είτε πάνω στο σώμα είτε μέσα σε αυτό, τα μικρόβια αφθονούν, αν και το πραγματικό «πάρτι» γίνεται στο ανθρώπινο έντερο, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση και ποικιλία τους.
Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άνθρωπος (ή μάλλον δεν είναι κατά πλειοψηφία άνθρωπος) ούτε από γενετική άποψη, αφού στο καθαρά ανθρώπινο γονιδίωμα των περίπου 20.000 γονιδίων θα πρέπει να προστεθεί το μικροβιακό γονιδίωμα, κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των γονιδίων στο ανθρώπινο σώμα στα δύο έως 20 εκατομμύρια.
Με νέους δρόμους να ανοίγονται στην Ιατρική, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως παλαιότερες ασθένειες που ευθύνονται για εκατομμύρια θάνατων στο κόσμο, σε λίγα χρόνια θα θεραπεύονται με πολύ απλές λύσεις και επεμβάσεις.