Μία νέα έρευνα κατέδειξε πως αν μία γυναίκα προχωρήσει σε τρεις αλλαγές στη ζωή της, τότε θα προστατεύσει τον εαυτό της από τον καρκίνο του μαστού.

Έρευνα που εστίασε σε δεδομένα που αφορούσαν χιλιάδες γυναίκες εντόπισε τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Μπορεί το γονιδίωμα και ιδιαίτερα οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, ωστόσο υπάρχουν και παράγοντες του τρόπου ζωής που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology εστίασε σε δεδομένα που αφορούσαν χιλιάδες γυναίκες και εντόπισε τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι τρεις μικρές αλλαγές μπορούν να προλάβουν έως και το 29% όλων των περιπτώσεων καρκίνου μαστού: η αποφυγή του αλκοόλ και μετά την εμμηνόπαυση η πρόληψη της παχυσαρκίας και η αποφυγή της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι συστάσεις αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβοηθητικές για γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Κι αυτό διότι οι άλλοι παράγοντες κινδύνου (γονίδια και ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης) δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Μάλιστα, όσες εξ αυτών έχουν χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, δεν πίνουν αλκοόλ, δεν καπνίζουν και δεν παίρνουν ΘΟΥ, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσησης στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλεονάζον σωματικό βάρος είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, όπως επίσης και το κοιλιακό λίπος, ανεξαρτήτως του δείκτη μάζας σώματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση, ενώ η καθημερινή άθληση και ο θηλασμός αποτελούν ασπίδες προστασίας των γυναικών.