Επιστημονική μελέτη κατέδειξε μία πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να ελέγξει την αποθήκευση λίπους.
Βιολογικά μιλώντας, το λίπος δεν είναι κάτι κακό. Τα λιπαρά οξέα είναι κομβικής σημασίας για τον σχηματισμό του κυτταρικού τοιχώματος, του μεμβρανοειδούς στρώματος που περιβάλλει εξωτερικά την κυτταρική μεμβράνη ορισμένων κυττάρων και για την αποθήκευση ενέργειας σε μορφή λιπιδίων γλυκερόλης (γλυκερολιπίδια).
Τώρα οι επιστήμονες του Rockefeller ανακάλυψαν μία πρωτεΐνη η οποία ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα μόρια δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Cell, τονίζει επίσης την προοπτική νέας θεραπείας για κάποιες μεταβολικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη, της ηπατικής ανεπάρκειας και άλλων μεταβολικών νόσων.
Αν και τα υγιή κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρκετά λιπαρά οξέα, αυτά τα κύτταρα μπορούν σε υπερβολικό αριθμό, να γίνουν πολύ επικίνδυνα. «Είναι γνωστό ότι το πλεόνασμα λιπαρών οξέων μπορεί να προκαλέσει κυτταρική τοξικότητα», δήλωσε ο Kivanc Birsoy, επίκουρος καθηγητής στο Chapman Perelman. «Αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο ακριβώς πώς αυτά τα μόρια γίνονται τοξικά».
Ο καθηγητής Birsoy μαζί με τον συνεργάτη του Xiphias Ge Zhu, διεξήγαγε γενετικές έρευνες βασισμένες στην τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9 για την αναγνώριση μορίων που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη συσσώρευση λιπιδίων. Ανακάλυψαν μια μικρή πρωτεΐνη, που ονομάζεται CHP1, η οποία ενεργοποιεί μια κυτταρική οδό που είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή των λιπαρών οξέων σε γλυκερολιπίδια.
Συνεχίζοντας την έρευνα, ο Birsoy ελπίζει να εντοπίσει εάν τα φάρμακα που αλληλεπιδρούν με την CHP1 θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη συσσώρευση λίπους σε άτομα ευάλωτα στην τοξικότητα των λιπαρών οξέων.