Αυτή είναι η γυμναστική άσκηση, η οποία εκτός από τα οφέλη στο σώμα, προσφέρει και οφέλη στη σκέψη.
Οι προπονήσεις με αντιστάσεις, ωφελούν τις γνωστικές ικανότητες όπως η προσοχή και η σκέψη, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.
«Αυτή η μελέτη αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της σωματικής και της πνευματικής και ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Daniel Mirman επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου. «Τα οφέλη της άσκησης στην σωματική υγεία είναι ήδη γνωστά. Θέλουμε να γνωρίζουμε περισσότερα για το πώς αυτός ο τύπος άσκησης επηρεάζει τα συναισθήματα και τη νοητική λειτουργία του αθλούμενου».
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Research έγινε για να εκτιμηθεί το πώς τα προγράμματα ασκήσεων με αντιστάσεις βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Τέσσερις προηγούμενες αναλύσεις που διεξήχθησαν εντόπισαν τις επιδράσεις της προπόνησης με αντιστάσεις στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων γνωστικής δυσλειτουργίας, εκτελεστικής λειτουργίας και λειτουργίας μνήμης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική επίδραση της προπόνησης με αντιστάσεις στις σύνθετες γνωστικές διεργασίες, στις μετρήσεις γνωστικής απεικόνισης και εκτελεστικής λειτουργίας, αλλά δεν υπήρξε καμία επίδραση στις μετρήσεις λειτουργίας της μνήμης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις γνωστικές απαιτήσεις των ασκήσεων με αντιστάσεις, η οποία χρειάζεται σχεδιασμό και συγκέντρωση στις λεπτομέρειες για να εκτελεστεί. Αυτή η μορφή εξάσκησης της προσοχής μπορεί να εξηγεί και γιατί η γενική γνωστική και εκτελεστική λειτουργία βελτιώνεται, ενώ η λειτουργία της μνήμης η οποία δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην προπόνηση με αντιστάσεις, μένει στάσιμη.
Η μετα-ανάλυση έδειξε επίσης ότι η επίδραση της άσκησης με αντιστάσεις στην γνωστική λειτουργία είναι άκρως ευμετάβλητη, κάτι που αποτελεί ένα ζήτημα προς διερεύνηση σε μελλοντικές μελέτες. Ο ρόλος της διάρκειας της άσκησης, της συχνότητας και της έντασης θα είναι ένα κομβικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί.