Από τα Χριστούγεννα και μετά, περίπου 300 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία υπομεταγγίζονται.
Σοβαρές είναι οι ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι χρειάζονται μετάγγιση κάθε 15 – 20 ημέρες.
«Από τα Χριστούγεννα άρχισαν να παρατηρούνται οι ελλείψεις και μέχρι σήμερα το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί αλλά γίνεται εντονότερο, με τα ψυγεία στα τμήματα αιμοδοσίας να αδειάζουν», εξηγεί η Στέλλα Μηνά, γραμματέας του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Η κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια, είναι χειρότερη στις δύο μεγάλες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της Θεσσαλονίκης – στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο – οι οποίες εξυπηρετούν συνολικά περίπου 300 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Τα τμήματα αυτά χρειάζονται 60 μονάδες αίματος κάθε μέρα μόνο για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς.
Το τελευταίο διάστημα, οι ασθενείς αυτοί υπομεταγγίζονται. Αυτό σημαίνει ότι αντί για δύο μονάδες αίματος που χρειάζονται λαμβάνουν μόνο μια. Επομένως, θα πρέπει να επανέλθουν για νέα μετάγγιση σε συντομότερο διάστημα (μια εβδομάδα με 10 μέρες), με συνέπεια τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία τους.
Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Σύλλογο, οι μεταγγίσεις αναβάλλονται μέχρι να βρεθεί αίμα… Η αναβολή μπορεί να είναι επικίνδυνη για έναν θαλασσαιμικό ασθενή, αφού οδηγεί σε σημαντική πτώση της αιμοσφαιρίνης.
Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας ενώ απευθύνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα για να ανανεωθούν τα αποθέματα στη Θεσσαλονίκη.
Τι απαντά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Το onmed απευθύνθηκε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σχετικά με το θέμα. Η πρόεδρος Χάρις Ματσούκα ανέφερε ότι διερευνώνται οι αιτίες του προβλήματος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως δεν έχει μειωθεί η αιμοδοσία συνολικά σε όλη τη χώρα. Είπε ακόμη ότι δρομολογούνται ενέργειες για την ενίσχυση των αποθεμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΕΑ αυτή τη στιγμή τα αποθέματα αίματος της χώρας είναι επαρκή, ωστόσο είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των εθελοντών αιμοδοτών, καθώς πλησιάζει το Πάσχα και όπως κάθε εορταστική περίοδο η εθελοντική προσφορά μειώνεται.