Το κρίταμο (crithmum maritimum) είναι ένα σπάνιο υλικό με μοναδικές ιδιότητες. Θεωρείται υπερτρόφιμο με μεγάλες μαγειρικές δυνατότητες.
Το κρίταμο εξελίχθηκε ως φυτό που επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες αναπτύσσοντας έτσι ένα μοναδικό και πολύτιμο για την υγεία κοκτέιλ συστατικών.
Η συνεισφορά του στην υγεία ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι λαοί το χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.
Οι ναυτικοί στη Μεσόγειο το έτρωγαν για να προστατευτούν από το σκορβούτο, καθώς η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι 100γρ. κρίταμο καλύπτουν την ημερήσια δόση σε βιταμίνη C που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας!
Η σύγχρονη ακαδημαϊκή έρευνα αποδεικνύει επίσης ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση εναντίον ενός ευρέως φάσματος βακτηριδίων. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω3 και ω6.
Το κρίταμο μπορείτε να το βρείτε σε πέντε μορφές: σε ελαφριά άλμη, σε τουρσί, φρέσκο, αποξηραμένο σε σκόνη ως μπαχαρικό και σε σπόρους.
Μικρά μυστικά
- Το κρίταμο σερβίρεται και μόνο του ως μεζές με λάδι, λεμόνι και λίγο σκόρδο για να συνοδεύσει κρασί ή τσίπουρο ή να απογειώσετε με αυτό τις σαλάτες σας
- Συνδυάζεται θαυμάσια με όσπρια όπως φάβα, ρεβίθια, φακές και φασόλια.
- Γίνεται ξεχωριστή ομελέτα – σαγανάκι
- Παντρεύεται με γιαούρτι και σκόρδο για ένα αλλιώτικο τζατζίκι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε ένα διαφορετικό πέστο για τη μακαρονάδα σας
- Συνοδεύει με ιδανικό τρόπο ψάρια και θαλασσινά ή κρύα πιάτα.