Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για τις αλλαγές, που ενδέχεται να είναι και…δραματικές σε αρκετές περιπτώσεις, στις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας.
Μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης του κ. Ανδρέα Ξανθού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεκινούν σήμερα την περίφημη διαδικασία ανατιμολόγησης φαρμάκων.
Το νέο δελτίο τιμών, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι δραστικές αλλαγές στην τιμoλογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας όπως είχαν συζητηθεί επί μακρόν με τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού χώρου, αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου δύο μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων είχε προκαλέσει πολιτική διαμάχη στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «δώρο στη φαρμακοβιομηχανία».
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστήριζε τις αλλαγές διότι «διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές».
Η ΝΔ είχε επισημάνει πως «η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, και ο νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Αυξήσεις σε 1.774 φάρμακα και μειώσεις σε 1.802
Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική, όσα on/off patent φάρμακα (εντός και εκτός πατέντας προστασίας) έχουν τιμή πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, μειώνονται σταδιακά (μέχρι 10% τον χρόνο) και μέχρι να φτάσουν τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης.
Όσα φάρμακα on/off patent (εντός και εκτός πατέντας προστασίας) έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, θα αυξηθούν σταδιακά (μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι να φτάσουν στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.
Τα γενόσημα τιμολογούνται – ανατιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent (για όσα γενόσημα η μείωση είναι πάνω από 10% και μόνο για την πρώτη ανατιμολόγηση η τιμή τους διαμορφώνεται στο 75% της αντίστοιχης τιμής του προϊόντος αναφοράς) και μέχρι το κατώτατο όριο του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ).
Σε κάθε περίπτωση, η λιανική τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την προκύπτουσα τιμή με βάση το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) που ορίζεται σε 0,20 ευρώ.
Επιπλέον, προβλέπονται ταχείες διαδικασίες τιμολόγησης των νέων γενοσήμων στο ένα τρίτο (30 ημέρες) του χρόνου που προβλέπεται για τις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων (90 ημέρες).
Τα βιο – ομοειδή τιμολογούνται – ανατιμολογούνται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης.
Μέχρι σήμερα η τιμή των σκευασμάτων καθοριζόταν με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη, άρα μεγάλωνε το καλάθι των χωρών με τις χαμηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τους 4.845 κωδικούς φαρμάκων που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25%), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση.
Αυτό αφορά στην πλειονότητα τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ, είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, επιχειρώντας τον περασμένο Μάρτιο να πείσει για την ορθότητα της τιμολόγησης και το συμφέρον των ασθενών. Είναι προφανές όμως ότι η «βεντάλια» των τιμών που επικαλείται είναι μεγάλη και δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα τελικά στους ασθενείς που δεν θα απαντηθούν βεβαίως πριν από τον Ιούνιο με την έκδοση του δελτίου τιμών.