Για να κάνουμε τι, θα αναρωτηθείτε. Για να κοιμηθούμε είναι η απάντηση.

Όπως αναφέρει ο μελετητής του ύπνου Richard Wiseman, από τους πλέον πρωτοπόρους ψυχολόγους της εποχής στο βιβλίο του «Night School» όσοι κοιμούνται καλά κάθε βράδυ νιώθουν:

-25% πιο ευτυχισμένοι,
-30% πιο αποτελεσματικοί στην επίτευξη των στόχων τους όπως π.χ. η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος
-και 40% λιγότερο στρεσαρισμένοι

Oι 7-8 ώρες που περνάμε στο κρεβάτι κάθε βράδυ μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφώσουν τη ζωή μας.

Σε μια εποχή που η αϋπνία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, οι τρεις στους 10 κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ και οι περισσότεροι μετράμε άγρυπνες νύχτες, ίσως είναι καλό να αναλογιστούμε πόσα πράγματα, που δεν φανταζόμαστε, εξαρτώνται από την ποιότητα του ύπνου μας και να προσπαθήσουμε, αν χρειαστεί, να την βελτιώσουμε.

Ποια είναι τα οφέλη ενός καλού ύπνου; Πολλά σύμφωνα με τον Richard Wiseman, αλλά και πλήθος διαθέσιμων ερευνών.

Ο επαρκής ύπνος και ιδιαίτερα όταν αυτός περιλαμβάνει την φάση REM της ταχείας οφθαλμικής κίνησης συσχετίζεται με υψηλά ποσοστά δημιουργικότητας και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίλυση των προβλημάτων.

Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία, μειώνοντας τα επίπεδα της ανορεξιογόνου ορμόνης λεπτίνης, και αυξάνοντας εκείνα της ορεξιογόνου γκρελίνης.

Με απλά λόγια τα ξενύχτια μας «ανοίγουν» η όρεξη. Έχει υπολογιστεί από τους ερευνητές της κλινικής Mayo ότι το έλλειμμα ύπνου έστω και μιας ώρας καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση έως και 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως.

Η σχέση του ύπνου με την ψυχική υγεία είναι πολυεπίπεδη και σύνθετη. Εκτιμάται ότι περίπου το 90% των ατόμων με κατάθλιψη δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ξυπνούν στη μέση της νύχτας.

Ο καλός ύπνος αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την ψυχική υγεία, τη μείωση της νευρικότητας και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Ακόμη οι επαρκείς ώρες ύπνου αποτελούν το πιο αποτελεσματικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση του στρες. Από την άλλη μεριά τα συχνά ξενύχτια μπορούν να αυξήσουν την έκκριση των ορμονών του στρες στον οργανισμό μας.

Ο καλός ύπνος θεωρείται ευεργετικός και για την θωράκιση της μνήμης καθώς περνούν τα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου όλες οι πληροφορίες της ημέρας «αρχειοθετούνται» στο μυαλό μας γεγονός που ενισχύει τη μάθηση και δυναμώνει την μνήμη. Αντιθέτως η έλλειψη ύπνου «σβήνει» την μνήμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος είναι πλέον διαπιστωμένο ότι οι λίγες ώρες ύπνου – λιγότερες από έξι – συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Επομένως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα μακροζωίας απαιτεί να πέσουμε στο κρεβάτι για ύπνο.