Μπορεί στην Ελλάδα να παλεύουμε …20 χρόνια να εφαρμόσουμε μια αυστηρή αντικαπνιστική πολιτική όμως πρόσφατα η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία εισηγήθηκε τη νομοθετική απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο.
Ο λόγος ήταν σαφής και ιατρικά τεκμηριωμένος.
Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο είναι 23 φορές πιο βλαβερό από το κάπνισμα σε ένα μπαρ καπνιστών…
Αν λοιπόν κάποιος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ ταξιδεύει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, στην πραγματικότητα καπνίζει 23 πακέτα.
Ο καπνιστής δηλαδή συνεχίζει να καπνίζει ακόμα και όταν δεν έχει το τσιγάρο στο στόμα του.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Βουλή της Αυστραλίας πρόσφατα ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα πακέτα των τσιγάρων θα κυκλοφορούν σε απόχρωση μαύρου χρώματος, ενώ μαζί με την ένδειξη «το κάπνισμα π.χ. προκαλεί καρκίνο» θα υπάρχει και φωτογραφία του καρκίνου του στόματος πάνω στο πακέτο. Στην Αμερική, όχι μόνο απαγορεύεται το κάπνισμα ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμια, πάρκα κλπ.) αλλά προβλέπεται να τιμωρείται και με πρόστιμο 50 δολαρίων ο καπνιστής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι η Αυστραλία, η Αγγλία και η Αμερική που έχουν εφαρμόσει την αυστηρότερη αντικαπνιστική πολιτική, είναι οι χώρες που κατάφεραν να ελαττώσουν τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις στο ένα τρίτο.
Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατ. θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα και αντιπροσωπεύουν περίπου 14% του συνόλου των θανάτων. Μόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνονται ετησίως 79.000 θάνατοι (WHO 2007).
Υπολογίζοντας το μέγεθος του προβλήματος με βάση τα χαμένα έτη ζωής λόγω πρώιμου θανάτου ή αναπηρίας (DALY’s), το κάπνισμα, στην Ευρώπη, ευθύνεται για το 12,3% χαμένων ετών ζωής (WHO 2005). Στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, είναι η πρώτη αιτία χαμένων ετών ζωής λόγω θανάτου ή αναπηρίας.
Έχει υπολογισθεί, ότι το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών μειώνεται κατά 5 ως 8 χρόνια και ότι χάνονται κατά μέσο όρο 5,5 λεπτά ζωής για κάθε τσιγάρο που καπνίζεται, δηλαδή περίπου όσο και ο χρόνος καπνίσματος του τσιγάρου. Στην Ελλάδα, η οφειλόμενη στο κάπνισμα θνησιμότητα φτάνει το 19,3%, ενώ το ποσοστό των χαμένων ετών ζωής το 12,9%.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.