Την ανακάλυψη ότι η υπερέκφραση του ογκογονιδίου hnRNP K ενδέχεται να προκαλεί λέμφωμα από Β-κύτταρα, τον πιο κοινό τύπο αιματολογικού καρκίνου, έκαναν Ισπανοί ερευνητές.
Το εύρημα ότι το ογκοκατασταλτικό αυτό γονίδιο ενδέχεται επίσης να προκαλεί καρκίνο, ίσως οδηγήσει σε νέες μεθόδους για την αξιολόγηση των ασθενών αλλά και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Journal of the National Cancer Institute (JNCI).
Τα Β-λεμφοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αναπτύσσονται στον μυελό των οστών. Παράγουν αντισώματα που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροοργανισμών. Οι διαφορετικοί τύποι λεμφώματος που επηρεάζουν τα β-λεμφοκύτταρα είναι οι πιο συνηθισμένοι αιματολογικοί καρκίνοι.
Η πρόγνωση και η θεραπεία τους εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, καθώς τα Β-κύτταρα ενδέχεται να είναι αργά αναπτυσσόμενα (κακοήθη) ή γρήγορα αναπτυσσόμενα (εξαιρετικά κακοήθη).
Ήταν ήδη γνωστό ότι το hnRNP K ρυθμίζει πολλές κυτταρικές διαδικασίες και ότι τόσο η υπερέκφραση όσο και η υποέκφρασή του εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου. Η αυξημένη έκφραση του hnRNP K είχε επίσης παρατηρηθεί σε ασθενείς με υψηλό βαθμό συμπαγών όγκων.
«Η υπερέκφραση του hn RNP K συσχετίζεται συχνά με χαμηλά ποσοστά ανάκαμψης και χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης», δήλωσε ο Δρ. Miguel Gallardo, ο ερευνητής που χαρακτήρισε το hnRNP K ως ογκοκατασταλτικό γονίδιο.
Η ερευνητική ομάδα εντόπισε ότι ογκογενετική δραστηριότητα του hnRNP K πηγάζει από την ιδιότητά του να ρυθμίζει ένα κοινό ογκογονίδιο, το MYC, που έχει συχνά συσχετιστεί με καρκίνο του αίματος. Η μελέτη καταλήγει ότι το hnRNP K είναι ένα ογκογονίδιο όταν υπερεκφράζεται και αντιπροσωπεύει έναν καινοτόμο μηχανισμό για την ενεργοποίηση του c-MYC που είναι διαφορετικός από εκείνους που παρατηρούνται σε άλλους τύπους όγκου μέχρι στιγμής.
Οι ασθενείς ενδέχεται να ωφεληθούν από πιο εξατομικευμένες θεραπείες που θα στοχεύουν το hnRNP K ή των c-MYC. Ήδη οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη νέων διαμορφωτών του hnRNP K για μελλοντική κλινική χρήση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.